MasterChef: Luksusaamupala – sininen joukkue
MasterChef Suomi -sarjan kuudennessa jaksossa valmistettiin luksusaamiainen.
Beignet 8 kpl
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl voita
- 115 g vettä
- 63 g jauhoja
- 2 kananmunaa
Crème anglaise
- 3 keltuaista
- 150 ml maito
- 100 ml kerma
- 50 g sokeri
- 15 g vehnäjauho
- 10 g perunajauho
- 6 passionhedelmää
- 1 banaani
Kylmäsavulohitäyte
- 1 tl ruohotyhmä
- 1 rkl punasipulia
- 1 dl kylmäsavulohta
- sitruunan mehua ja kuorta
- 2 rkl smetana
- 1 rkl tuorejuustoa
- Granola
- 1 dl hasselpähkinä
- 1 dl cashewpähkinä
- 0.5 dl kurpitsansiemenet
- 0.5 dl kaurahiutale
- 1 tanko kaneli
- 0.5 dl rusina
- 2 rkl vaahterasiirappi
- suola
Hedelmäsalaatti ja kastike
- 1 dl mansikka
- 1 dl kiivi
- 1 dl meloni
- 0.5 dl appelsiini
- 0.5 dl nektariini
Crudities
- 1 porkkana
- 3 retiisiä
- 1 minizucchini
- 1/3 kurkkua
- 1 minifenkoli
- 1 sitruunan mehu
- 0.5.dl basilika
- 1 rkl oliiviöljy
- mustapippuri
- suola
uppomuna, hollandaise, parsa
- kourallinen pieniä parsoja
- 3 keltuaista
- 1rkl valkoviinietikka
- 3 kokonaista munaa
- 1 sitruunanmehu
- 1 dl voita
Valmistusohje
CREME ANGLAISE: Erottele kulhoon 3 keltuaista. Vatkaa voimakkaasti sekaan jauhot sekä sokeri. Kuumenna kattilassa maito ja kerma ja kaada vähitellen keltuaisten sekaan samalla vatkaten. Kun seos on tasainen, kaada se takaisin kattilaan ja lämmitä voimakkaasti vatkaten, kunnes rakenne paksuuntuu huomattavasti. Tarkista rakenne ja maku, jotta tiedät milloin Anglaise on kypsynyt riittävästi. Massa ei saa olla ”munamaista”, vaan vanukasmaista. Halkaise passionhedelmät, lusikoi hedelmäliha siivilään ja paseeraa mehu kulhoon. Paloittele mehun sekaan yksi banaani ja soseuta tasaiseksi. Sekoita hedelmämassa Anglaiseen ja siirrä jäähtymään.
BEIGNET: Lisää kattilaan voi, vesi ja sokeri. Lämmitä kunnes kaikki sulaneet. Lisää jauhot. Anna jäähtyä 5min. Vatkaa oimakkaasti muna kerrallaan taikina joukkoon. Friteeraa 8-10 minuuttia. Pyörittele makeat munkit sokerissa tarjoiluvaiheessa.
CRUDITES: Leikkaa kuorimella ja mandoliinilla ohuita viipaleita kasviksista. Lisää jääpalaveteen. Tee vinegretti dijonista, basilikasta, oliiviöljystä, sitruunasta, suolasta ja pippurista. Pyörittele tarjoiluvaiheessa kasvikset vinegretissä.
HOLLANDAISE: kirkasta voi, sekoita keltuaisiin dijon sinappia ja etikkaa, vatkaa bain-marien päällä ja emulsoi mukaan kirkastettu voi. Mausta suolalla ja valkoviinietikalla.
PARSAT: leikkaa lehdet varsista, kuori pinta kevyesti ja ryöppää reilusti suolatussa vedessä. Nosta jääveteen jotta kypsyminen lakkaa. Paista pinta juuri ennen tarjoilua.
UPPOMUNAT: kiehauta runsaasti vettä ja lisää valkoviinietikkaa. Tee veteen pyörre ja kaada muna pyörteen keskelle. Hauduta 2,5 minuuttia ja nosta muna reikäkauhalla kuivumaan paperin päälle.
Hedelmät pilkotaan ja päälle kaadetaan appelsiini-passiohedelmä mehua. Siirappi keitetään mansikoista, vaniljasta, omenasta ja persikasta. Maustetaan tummalla sokerilla. Keitetään kokoon ja siivilöidään. Maustetaan hedelmäsalaatti siirapilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka