MasterChef: Ollin kolmen ruokalajin finaalimenu

mc_eps20_annos_olli_kuvaaja_juuli_aschan_5

MasterChef Suomi -sarjan viimeisessä valmistettiin kolmen ruokalajin menu.

Peruna-purjokeitto

  • 400g purjoa
  • 4 perunaa
  • 50g voita
  • 1litra kanalientä
  • 1,5dl kerma
  • 1dl punainen maito
  • 4 oksaa timjamia

Raparperikuha ja pommes maxim

  • perunaa
  • kirkastettua voita
  • 1 kuha
  • suolaa ja pippuria
  • 3dl kuohuviini
  • 5dl kasvisliemi
  • 1dl mirin
  • 3 rkl sokeria
  • suolaa
  • fenkolin siemeniä
  • raparperia ohuina siivuina
  • 1 sipuli
  • pankojauhoja
  • yrttejä
  • suolaa pippuria
  • raastettua parmesan
  • basilikaa nippu
  • lehtipersilja nippu
  • 2dl rypsiöljyä
  • suolaa

Kastike

  • 4 kuningasravun jalkaa
  • 1l kanalientä
  • 2 sipulia
  • Suolaa
  • pippuria
  • timjamia
  • 50 g voita
  • 2 dl kermaa

Ollin Vadelmaunelma

    Marenki

    • 4 valkuaista
    • 2dl sokeria
    • 1 rkl valkoviinietikkaa

    Lemon curd

    • 4 sitruunan mehu
    • 1dl sokeri
    • 100g voita
    • 3 keltuaista
    • suolaa
    • Marinoidut vadelmat;
    • 100g vadelmia
    • 1 sitruunan mehu
    • sitruunamelissaa
    • hunajaa

    Sorbetti

    • 500 g vadelmaa
    • 1,5 dl sokeria
    • 1,5 dl vettä
    • 1/2 dl glukoosisiirappia
    • puolikkaan sitruunan mehu

    Valmistusohje

    PERUNA-PURJOKEITTO: Leikkaa purjosta vain valeaa osaa ja leikkaa paloiksi. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita kattilaan ja freesaa voin kanssa. Lisää puolet kanaliemesta ja keitä 30-40min. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää loput aineet. Keitä vielä 15 min ja mausta suolalla ja pippurilla. Koristele silputulla ruohosipulilla.

    RAPARPERIKUHA JA POMMES MAXIM: Kirkasta voi ja paloittele perunat mandoliinilla todella ohuiksi. Liota perunoita voissa ja sitten asettele ne pyöreäksi ja paista 160c uunissa n. 50min kunnes kullan ruskeita

    Fileoi kuha. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä sous vide 55c n. 20min

    Tee pankojauhoista, yrteistä ja juustosta raaste ja asettele valmiin kalan päälle. Tohota pinta hieman hiillostuneeksi.

    Tee liemi ja keitä hieman kasaan. Mausta mandoliinilla leikatut raparperit liemeen n.10min kunnes pehmeitä. Laita sipulin puolikkaat liemeen ja keitä min 30min kunnes pehmeitä.

    Asettele raparperit kypsän kalan päälle nätisti punoen. Tee sipulista kupit. Dippaa reunat jauho miksiin ja tohota reunat. Täytä yrttiöljyllä.

    Laita basilika-nippu, lehtipersilja-nippu, 2dl rypsiöljyä sekä suola blenderiin ja aja tasaiseksi. Siivilöi caritaliinan läpi.

    KASTIKE: Laita kaikki aineet paitsi kerma kattilaan ja freesaa vihanneksia ja jalkoja. Lisää kanaliemi ja keitä vähintään 30min. Siivilöi kastike ja lisää voi ja kerma. Sekoita vielä sauvasekoittimella

    Annostele annos.

    MARENKI: Sekoita marenki monitoimikoneella. Tee haluttuja muotoja ja paista 125c uunissa n. 60min

    LEMON CURD: Keitä sitruuna ja sokeri kattilassa kunnes sokeri sulaa. Lisää voi ja sekoita joukkoon miedolla lämmöllä. Sekoita keltuaiset joukkoon. Tässä vaiheessa ei enää tarvitse lämpöä. Laita valmis tahna kylmään.

    MARINOIDUT VADELMAT: Sekoita tahna ja lisää vadelmat. Anna marinoitua 30min.

    SORBETTI: Keitä ainekset kattilassa. Siivilöi siemenet pois. Jäähdytä ja laita jäätelökoneeseen. Annostele lopuksi annos.

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.