Nopeat kellarisämpylät
Nämä sämpylät valmistuvat todella nopeasti ja ne tuntuvat vastaleivotuilta pitkään. Voit helpottaa työtä leikkaamalla taikinan vain sopivankokoisiksi paloiks. Tällöin sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä tasaisiksi.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
12-16 sämpylään
- 3 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl öljyä
- 2 dl kaurahiutaleita
- 7 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Taikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva maitoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää suola, öljy ja kaurahiutaleet. Työstä mukaan jauhot. Työstä voimakkaasti 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin, kunnes taikina on tasainen.
2. Anna kohota liinan alla 20 minuuttia kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi. Kumoa jauhotetulle pöydälle. Vaivaa muutaman kerran voimakkaasti. Painele litteäksi, rullaa pitkoksi ja paloittele 12-16 osaan. Laita palat pellille, anna kohota liinan alla n. 20-30 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun taikina kohoaa nopeasti kun painat sämpylää sormella, on aika laittaa ne uuniin. Laita sämpylät uuniin, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä, n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla niin sämpylät pysyvät pehmeinä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"