Parsaa ja basilikavoikastiketta
Kevät ja parsat ovat täällä. Maija valmistaa kauden herkkua ihanan kastikkeen kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
Parsat
- 16 kpl tuoretta parsaa
- vettä
- suolaa
Basilika-voikastike
- 1 dl salottisipulia hienonnettuna
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 1 dl vettä
- 2 dl kuohukermaa
- 200 g voita
- suolaa
- vastajauhettua valkopippuria
Valmistusohje
Varaa tuoretta parsaa 4-5 vartta henkeä kohti. Huuhtele parsat huolellisesti. Poista tyvestä puumainen osa joko veitsellä leikaten tai napsauttamalla parsa sormin poikki. Kuori parsan pintakerros pois perunankuorimaveitsellä. Älä kuitenkaan kuori nuppuja. Vihreää parsaa ei ole välttämätöntä kuoria, vain jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta.
Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä isossa kattilassa. Lisää parsa kiehuvaan veteen. Keitä ohutta vihreää ja valkoista parsaa noin 6-8 minuuttia. Paksumpia valkoisia keitetään noin 10-12 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista hieman nopeammin. Valuta parsat hyvin esimerkiksi talouspyyhkeen päällä. Tarjoile heti.
Basilika-voikastike:
Laita salottisipulit, valkoviini, valkoviinietikka ja vesi kattilaan. Keitä nestettä kokoon kunnes se on haihtunut puoleen. Lisää kuohukerma ja anna hautua miedolla lämmöllä viisi minuuttia . Siivilöi liemi ja kiehauta.
Vatkaa joukkoon kylmä voi, lisää hienonnettu basilika ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Kuohkeuta sauvasekoittimella tasaiseksi vihreäksi kastikkeeksi.
Laita parsat lämpimille lautasille ja tarjoa basilika-voikastikkeen kera.
Vinkki: Kastikkeesta saa muunnoksia maustamalla sen esim. karkealla Dijon- sinapilla tai ryöpätyllä pinaatilla, tomaatinlihalla, yrteillä, sitruunamehulla, tai sienillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku