Pataleipä suppilovahveroilla
Valmista syksyn sienistä herkullinen pataleipä Leivontanurkan Arja Elina Laineen reseptillä.
Ainekset
- 1 l suppilovahveroita (2 dl ryöpättynä)
- 2 rkl rypsiöljyä (esim. rosmariini) tai voita
- 1 dl vettä
- 10 g hiivaa
- 2 dl omenasosetta
- 2 tl suolaa
- 2 rkl hunajaa
- 1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
- 7 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
Pinnalle
- 1 rkl Myllyn Paras Kauraleseitä
Valmistusohje
Paista pinnoitetussa padassa tai uunin kestävässä kattilassa (2–3 l) rasvassa pilkotut suppilovahverot tai sulata siinä pakastetut ryöpätyt sienet. Ota pata pois liedeltä ja lisää kylmä vesi. Anna seoksen jäähtyä ja liuota sen jälkeen hiiva seokseen. Sekoita joukkoon omenasose, suola, hunaja ja kauraleseet sekä hiivaleipävehnäjauhot. Taikina saa olla hyvin löysää. Älä vaivaa taikinaa. Laita kansi päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan ½–1 vrk:ksi. Pitkä kohotusaika antaa leivälle hyvän maun.
Kumoa taikina pöydälle tai leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä löysästä taikinasta käsin leipä. Peitä leipä leivinliinalla ja anna leivän kohota puoli tuntia. Pese pata. Laita kohotuksen kanssa yhtä aikaa uunipata kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 asteeseen.
Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä käsin tai leivinpaperin avulla varovasti tulikuumaan pataan (jos käytät leivinpaperia, se saa jäädä pataan). Vedä leivän pinnalle muutama koristeviilto terävällä veitsellä ja ripottele päälle vähän leseitä. Pane uunin kestävä kansi padan päälle ja nosta pata leipineen uuniin alimmalle ritilätasolle kypsymään 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.
Ota pata uunista ja nosta leipä pois varoen kuumaa pataa. Voit säilyttää leipää pinnoitetussa padassa.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"