Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pataleipä suppilovahveroilla

Pataleipä suppilovahveroilla
Julkaistu 14.10.2016 11:45

MTV LIFESTYLE

Valmista syksyn sienistä herkullinen pataleipä Leivontanurkan Arja Elina Laineen reseptillä.

Ainekset

  • 1 l suppilovahveroita (2 dl ryöpättynä)
  • 2 rkl rypsiöljyä (esim. rosmariini) tai voita
  • 1 dl vettä
  • 10 g hiivaa
  • 2 dl omenasosetta
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
  • 7 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

Pinnalle

  • 1 rkl Myllyn Paras Kauraleseitä

Valmistusohje

Paista pinnoitetussa padassa tai uunin kestävässä kattilassa (2–3 l) rasvassa pilkotut suppilovahverot tai sulata siinä pakastetut ryöpätyt sienet. Ota pata pois liedeltä ja lisää kylmä vesi. Anna seoksen jäähtyä ja liuota sen jälkeen hiiva seokseen. Sekoita joukkoon omenasose, suola, hunaja ja kauraleseet sekä hiivaleipävehnäjauhot. Taikina saa olla hyvin löysää. Älä vaivaa taikinaa. Laita kansi päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan ½–1 vrk:ksi. Pitkä kohotusaika antaa leivälle hyvän maun.

Kumoa taikina pöydälle tai leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä löysästä taikinasta käsin leipä. Peitä leipä leivinliinalla ja anna leivän kohota puoli tuntia. Pese pata. Laita kohotuksen kanssa yhtä aikaa uunipata kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 asteeseen.

Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä käsin tai leivinpaperin avulla varovasti tulikuumaan pataan (jos käytät leivinpaperia, se saa jäädä pataan). Vedä leivän pinnalle muutama koristeviilto terävällä veitsellä ja ripottele päälle vähän leseitä. Pane uunin kestävä kansi padan päälle ja nosta pata leipineen uuniin alimmalle ritilätasolle kypsymään 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.

Ota pata uunista ja nosta leipä pois varoen kuumaa pataa. Voit säilyttää leipää pinnoitetussa padassa.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Tuoreimmat aiheesta

Myllyn Paras