Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Persialainen riisi

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Riisi on tärkeä raaka-aine persialaisessa keittiössä. Riisiä liotetaan pitkään, mielellään yön yli jotta siitä tulee ilmavaa. Keitettäessä pata vuorataan usein perunoilla tai leivällä. Leivästä tulee maukasta ja rapeaa juuri sopivasti riisin kypsyessä. Riisi voidaan värjätä kokonaan tai osittain kansallismauste kurkumalla.

Neljälle

  • 4 dl pitkäjyväistä, kiillotettua valkoista riisiä
  • 1 rkl suolaa
  • ¾ dl neutraalia öljyä
  • ½ tl kurkumaa
  • 4 perunaa
  • öljyä paistamiseen
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl vettä

Riisin keittämiseen

  • 3-4 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ½-1 tl suolaa
  • 3 rkl neutraalia öljyä
  • ½ tl kurkumaa

Valmistusohje

1. Pese riisiä vähintään 3-4 kertaa kunnes kaikki tärkkelys on huuhdottu pois ja vesi on täysin kirkasta. Peitä riisi vedellä, lisää 1 rkl suolaa ja anna riisin levätä vähintään 30 minuuttia. Kuori samalla perunat, viipaloi ne ja laita kylmään veteen. Huuhdo sitten riisi ja siivilöi. Kuumenna 3-4 litraa vettä kiehuvaksi, lisää 1 tl suolaa, 1 rkl öljyä ja sitruunamehu.

2. Lisää varoen riisi kiehuvaan veteen ja keitä kovalla lämmöllä 4-5 minuuttia. Sekoittele välillä etteivät riisinjyvät tartu toisiinsa kiinni. Huuhdo riisi juoksevan kylmän veden alla, sekoita haarukalla, jotta saat pois lopunkin tärkkelyksen. Lisää ½-1 tl suolaa ja sekoita haarukalla. Pese kattila ja kuivaa hyvin, kuumenna siinä 3 rkl öljyä ja ¼ tl kurkumaa.

3. Paista perunaviipaleet kullanruskeiksi pannussa ja laita ne kattilaan. Lisää riisi perunaviipaleiden päälle ja muodosta kattilaan ”vuori”. Kaada päälle 1 rkl öljyä ja 2 dl vettä, tiivistä paketti laittamalla taitellun keittiöpyyhkeen kattilan ja kannen väliin. Keitä miedolla lämmöllä 25 minuuttia. Laita riisi isolle tarjoiluvadille ja koristele perunaviipaleilla riisinkeittokattilasta.

Tuoreimmat aiheesta

Riisi