Ranskalainen sipulikeitto
Ranskalainen sipulikeitto soupe à l`oignon on alkuperäisen ohjeen mukaan kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Täyteläiseen lopputulokseen pääset, kun haudutat keittoa noin kaksi ja puoli tuntia. Sopii hyvin illanistujaisiin hedelmäisen Gewurztraminerin kera nautittuna!
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Ainekset
- 500 g sipulia puolikkaina viipaleina
- 3 rkl voita
- 1 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl sokeria
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 1,5 l kiehuvaa lihalientä tai kasvislientä tai vettä
- 2 dl valkoviiniä
- suolaa
- jauhettua mustapippuria
- 4 kpl paahdettua noin 1 cm paksuista pyöreää leipä viipaletta
- 3 dl raastettua tahkojuustoa, gruyeriä tai parmesaania
Valmistusohje
Kuullota sipulit voissa ja öljyssä. Laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Lisää lämpö keskinkertaiseksi ja mausta sipulit suolalla sekä sokerilla. Keitä 30 - 40 minuuttia usein sekoittaen, kunnes sipulit ovat saaneet tasaisen, syvän kullanruskean värin.
Sirota jauhot kattilaan ja sekoittele 3 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita kiehuva liemi sipuliseokseen. Lisää viini ja mausteet. Keitä hiljaa kansi raollaan 30 - 40 minuuttia. Tarkista maku. Laita keitto uuninkestäviin annoskulhoihin.
Keitolla on kaksi erilaista tarjoilutapaa. Me tunnemme keitosta version, jossa leipä ja juusto gratinoidaan uunissa. Keiton voi myös tarjota niin, että laittaa paahdetun leivän keiton päälle ja lisää juustoa keittoon syödessä.
Tarjoilutapa 1: Laita rapeaksi paahdettu leipä keiton päälle ja tarjoa juustoraaste erikseen.
Tarjoilutapa 2: Laita leipäviipaleet ja paljon juustoraastetta keiton päälle ja gratinoi grillissä tai ylälämmöllä kunnes pinta on kauniin ruskea.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti