Sipulikeitto ranskalaisittain

Tätä keittoa syödään yleensä ranskalaisissa bistroissa, mutta se syntyy helposti myös kotikeittiössä. Gratinoi keitto uunissa ja tarjoa kuumana. Se sopii niin lounaaksi kuin ruokaisaksi alkuruoaksi.

4 annosta

  • 3 kookasta sipulia
  • 3 rkl voita
  • 2½ rkl vehnäjauhoja
  • 1½ litraa kiehuvaa vettä
  • 3 kasvisliemikuutiota
  • suolaa ja valkopippuria
  • emmental-tyyppistä juustoa
  • 6 viipaletta valkoista leipää (reunat poistettu)
  • tuoretta timjamia

Valmistusohje

1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi paksupohjaisessa tarjoilupadassa. Pane mukaan sipulit ja kuullota niitä sekoittaen, kunnes ne ruskistuvat kevyesti. Ripottele päälle jauhoja ja anna niidenkin ruskistua kevyesti.

2. Kaada mukaan kiehuva vesi ja kasvisliemikuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna keiton kiehua noin 30 minuutin ajan.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen, vain ylälämpö päällä. Raasta juusto, 1-1½ dl riittänee. Aseta leipäviipaleet keiton päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Pane uuniin ja gratinoi, kunnes pinta saa kauniin värin. Koristele tuoreella timjamilla. Tarjoile välittömästi. Vinkki: Keiton voi valmistaa myös tavallisessa kattilassa ja kaataa tarjoilupataan ennen gratinoimista.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.