Gratinoitu sipulikeitto
Klassinen ranskalainen bistro-keitto, ihanaa nauttia höyryävän kuumana talvipäivän koleudessa. Uunissa gratinoimiseen tarvitset uuninkestäviä annoskulhoja. Gratinoimiseen on ihanteellista käyttää emmental- ja parmesaanijuustonsekoitusta.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Neljälle
- 6 sipulia
- 50 g voita
- 1 1/4 l lihalientä
- suolaa ja valkopippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 oksa timjamia
- mahdollisesti 1 dl valkoviiniä
- 6 viipaletta vaaleaa leipää
- 1 ½ dl juustoraastetta
- persiljaa
Lisäksi
- 4 uuninkestävää annoskulhoa
Valmistusohje
1. Viipaloi sipulit niin ohuesti kuin mahdollista. Paista niitä hitaasti voissa, kunnes ne saavat kullanruskean värin. Siirrä pataan. Kaada päälle lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla, laita mukaan laakerinlehti ja timjaminoksa. Jos haluat viiniä maunantajaksi keittoon, lisää se nyt.
2. Keitä puolisen tuntia. Kun sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia, keitto on valmis. Ota laakerinlehti ja timjaminoksa keitosta. Tähän asti voit esivalmistaa keiton ja lämmittää myöhemmin. Kauho keittoa annoskulhoihin.
3. Leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi. Kuivaa leipäpaloja 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ripottele leivät keittoannosten päälle ja peitä ne runsaalla juustoraasteella. Kuumenna uuni 275-asteiseksi ja gratinoi keittoannoksia uunissa, niin että ne saavat kauniinruskean pinnan. Koristele persiljalla ja tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa