Rättänä Tertin kartanon tyyliin
Tertin kartano valmisti MTV Uutisten Halpa vs. kallis -ohjelman toiveesta vähän fiinimmän rättänän eli mustikkokukon.
Pohjan ainekset
- 200 g voita
- 3/4 dl sokerai
- 3 dl ruisjauhoja
- 0,5 dl vehnäjauhoja
- 3/4 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- vettä
Täyte
- 8 dl mustikoita
- 1 dl sokeria
- 1/2 dl perunajauhoja
- 3 rkl vettä
Sokerikeksi
- 200 g sokeria
Sammalkakku
- 225 g jauhoja
- 210 g sokeria
- 3 munaa
- 150 g voita
- 250 ml maitoa
- tippa vihreää elintarvikeväriä
Mesiangervojäätelö
- 700 ml maitoa
- 125 ml sokeria
- 3 rkl maissitärkkelystä
- ripaus suolaa
- 1 tl kuivattua mesiangervoa
Valmistusohje
Pohja
Nypi taikinan ainekset muruksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta taikinan rakenne on sellainen, että se pysyy juuri ja juuri koossa. Kauli ohueksi (n. 3–4 mm) ja leikkaa annosvuokiin sopivat palat. Paista kypsäksi niin, että taikinan päällä on leivinpaperia ja kuivattuja herneitä.
Täyte
Keitä kiisseliksi. Laita sitten kiisseli kypsän ja jäähtyneen pohjan päälle.
Sokerikeksi
Paahda sokeri tummaksi siirapiksi kattilassa, levitä silikonimaton päälle ja anna jäähtyä. Jauha monitoimikoneessa ja siivilöi rengasmuotin avulla n. 1,5 mm ohuet keksit silikonimatolle. Paahda uunissa kunnes sokeri on sulanut uudestaan ja koristele kukkasin.
Sammalkakku
Sekoita ainekset tasaiseksi ja laita ne sifonipulloon. Lataa pulloon kaksi kaasupatruunaa ja ravista. Täytä kertakäyttöiset pahvimukit 3/4 täyteen ja mikrota 45 sekuntia tai kunnes kakku on kypsää.
Mesiangervojäätelö
Sekoita 200 ml maitoa ja tärkkelys. Aseta sivuun. Kiehauta sokeri, 500 ml maitoa, suola ja mesiangervo. Lisää maitotärkkelysseos ohuena nauhana ja keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja laita jäätelökoneeseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa