Rättänä Tertin kartanon tyyliin

Tertin kartanon mustikkakukko
Astetta fiinimpi versio perinneruoasta.

Tertin kartano valmisti MTV Uutisten Halpa vs. kallis -ohjelman toiveesta vähän fiinimmän rättänän eli mustikkokukon.

Pohjan ainekset

  • 200 g voita
  • 3/4 dl sokerai
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • vettä

Täyte

  • 8 dl mustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 3 rkl vettä

Sokerikeksi

  • 200 g sokeria

Sammalkakku

  • 225 g jauhoja
  • 210 g sokeria
  • 3 munaa
  • 150 g voita
  • 250 ml maitoa
  • tippa vihreää elintarvikeväriä

Mesiangervojäätelö

  • 700 ml maitoa
  • 125 ml sokeria
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kuivattua mesiangervoa

Valmistusohje

Pohja

Nypi taikinan ainekset muruksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta taikinan rakenne on sellainen, että se pysyy juuri ja juuri koossa. Kauli ohueksi (n. 3–4 mm) ja leikkaa annosvuokiin sopivat palat. Paista kypsäksi niin, että taikinan päällä on leivinpaperia ja kuivattuja herneitä. 

Täyte

Keitä kiisseliksi. Laita sitten kiisseli kypsän ja jäähtyneen pohjan päälle.

Sokerikeksi 

Paahda sokeri tummaksi siirapiksi kattilassa, levitä silikonimaton päälle ja anna jäähtyä. Jauha monitoimikoneessa ja siivilöi rengasmuotin avulla n. 1,5 mm ohuet keksit silikonimatolle. Paahda uunissa kunnes sokeri on sulanut uudestaan ja koristele kukkasin.

Sammalkakku

Sekoita ainekset tasaiseksi ja laita ne sifonipulloon. Lataa pulloon kaksi kaasupatruunaa ja ravista. Täytä kertakäyttöiset pahvimukit 3/4 täyteen ja mikrota 45 sekuntia tai kunnes kakku on kypsää.

Mesiangervojäätelö

Sekoita 200 ml maitoa ja tärkkelys. Aseta sivuun. Kiehauta sokeri, 500 ml maitoa, suola ja mesiangervo. Lisää maitotärkkelysseos ohuena nauhana ja keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja laita jäätelökoneeseen.

Parhaat ruokaohjelmat