Raaka-aineena ruis: Lauran ruis-mustikkabebet

Eps.7.Raaka-aineena ruis.LAURA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin rukiisia herkkuja. Tässä Lauran luomus.

Pohjataikina

  • 70 g voita + 1 rkl sulaa voita voiteluun
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • paistoherneet

Mustikkakreemitäyte

  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl perunajauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 keltuainen
  • 100 g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 60 g mustikoita

Kuorrute ja koristelu

  • 2 dl tomusokeria
  • 1,5-2 rkl mustikkamehua (vettä tarvittaessa)
  • ruismurua

Valmistusohje

Pohja:

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon valkuainen ja lopuksi jauhot. Voitele kaksitoista pientä metallista leivosvuokaa sulalla voilla. Jaa taikina kolmeentoista yhtä suureen osaan. Painele taikina vuokiin. Painele yli jäävä taikinapala litteäksi ja laita leivinpaperoidulle pellille. Laita vuoat pellille, täytä paistoherneillä ja paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Poista paistoherneet. Anna pohjien jäähtyä hetki. Paina vuoan reunoja kevyesti sisäänpäin, ja irrota pohja varovasti. Jos pohjat tarvitsevat vielä väriä, voit laittaa pohjat vielä hetkeksi uuniin ilman vuokia. Murenna litteä ruiskeksi koristelua varten.

Täyte:

Sekoita kattilassa keskenään sokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma ja keltuainen. Kuumenna vispilällä sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna kiisselin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta sitten kiisseli jääkaappiin, kunnes se on kylmää.

Soseuta mustikat. Siivilöi mustikoista hieman mehua kuorrutetta varten.  Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vaniljasokeri, kiisseli ja mustikkasose.

Jaa täyte ruiskuppeihin. Tasoita kreemin pinta. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Kuorrute:

Sekoita tomusokeri ja sopiva määrä mustikkamehua tasaiseksi. Levitä kuorrute leivosten päälle. Ripottele pinnalle ruismurua.

Parhaat ruokaohjelmat