Rosmariininen moussaka
Moussaka on Kreikan kansallisruoka jos mikä. Maan eri osissa ja miltei joka saarella on oma tyylinsä tehdä moussakaa. Tavallisin aines on munakoiso, mutta myös perunaa, kesäkurpitsaa ja latva-artisokkaa käytetään.
6 hengelle
- 1 kg munakoisoja
- 1 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2 dl oliiviöljyä
Jauhelihaseos
- 3 rkl voita
- 400 g lampaanjauhelihaa
- 1 dl keltasipulia silputtuna
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl suolaa
- 1/2 maustemitta mustapippuria jauhettuna
Valkokastike
- 4 rkl voita
- 4 rkl vehnäjauhoa
- 6 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 maustemitta muskottipähkinää raastettuna
Päälle
- 1 muna
- tuoretta rosmariinia
- 2 dl parmesan-juustoa vastaraastettuna
Valmistusohje
1. Kuori ja leikkaa munakoisot 1/2 sentin viipaleiksi. Suolaa ja kääntele viipaleet jauhoissa ja paista miedolla lämmöllä öljyssä. Lisää öljyä vähän kerrallaan paistamisen kuluessa ja nosta viipaleet sitten keittiöpyyhkeelle valumaan.
2. Sulata voi paistinpannussa ja paista jauhaliha sekä sipulisilppu. Lisää tomaattipyree, suola ja pippuri. Anna hautua muutama minuutti.
3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa valkokastiketta varten, älä ruskista. Sekoita voisulaan jauhot ja lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla ja anna vielä kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen.
4. Lado puolet munakoisoviipaleista uunivuokaan, laita päälle puolet jauhelihasta, jonka päälle kaadat 1/3 valkokastikkeesta ja 1/4 juustoraasteesta. Sen jälkeen loput munakoisot, jauheliha ja kastike.
5. Kaada vatkattu muna kastikkeen päälle, sirottele pinnalle rosmariinia ja loput juustoraasteesta. Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka