Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Rosmariininen moussaka

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Moussaka on Kreikan kansallisruoka jos mikä. Maan eri osissa ja miltei joka saarella on oma tyylinsä tehdä moussakaa. Tavallisin aines on munakoiso, mutta myös perunaa, kesäkurpitsaa ja latva-artisokkaa käytetään.

6 hengelle

  • 1 kg munakoisoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl oliiviöljyä

Jauhelihaseos

  • 3 rkl voita
  • 400 g lampaanjauhelihaa
  • 1 dl keltasipulia silputtuna
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 maustemitta mustapippuria jauhettuna

Valkokastike

  • 4 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoa
  • 6 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 maustemitta muskottipähkinää raastettuna

Päälle

  • 1 muna
  • tuoretta rosmariinia
  • 2 dl parmesan-juustoa vastaraastettuna

Valmistusohje

1. Kuori ja leikkaa munakoisot 1/2 sentin viipaleiksi. Suolaa ja kääntele viipaleet jauhoissa ja paista miedolla lämmöllä öljyssä. Lisää öljyä vähän kerrallaan paistamisen kuluessa ja nosta viipaleet sitten keittiöpyyhkeelle valumaan.

2. Sulata voi paistinpannussa ja paista jauhaliha sekä sipulisilppu. Lisää tomaattipyree, suola ja pippuri. Anna hautua muutama minuutti.

3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa valkokastiketta varten, älä ruskista. Sekoita voisulaan jauhot ja lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla ja anna vielä kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen.

4. Lado puolet munakoisoviipaleista uunivuokaan, laita päälle puolet jauhelihasta, jonka päälle kaadat 1/3 valkokastikkeesta ja 1/4 juustoraasteesta. Sen jälkeen loput munakoisot, jauheliha ja kastike.

5. Kaada vatkattu muna kastikkeen päälle, sirottele pinnalle rosmariinia ja loput juustoraasteesta. Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Moussaka