Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Punajuurinen seljanka

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Venäläinen kalakeitto eli seljanka poikkeaa pohjoismaisesta kalasoppatyylistä. Yleensä meillä ei esimerkiksi keitetä kalalientä lohesta, vaan muista kalalajeista, joiden päät ja ruodot antavat vahvemman maun. Tässä käytetään joka tapauksessa lohilientä klassisen seljankan teossa. Smetanaa tarjotaan seuraksi.

Ainekset

  • Neljälle

Lohiliemi

  • 300 g lohen ruotoja ja eviä
  • 1 ½l vettä
  • ½ porkkana
  • ½ purjo
  • 1 tl suolaa
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 2 laakerinlehteä

Keittoon

  • 200 g lohifileetä
  • ½ porkkana
  • ½ purjo
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tuoretta punajuurta
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 dl punajuurten keitinlientä
  • 1 rkl kapriksia
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • smetanaa
  • tilliä

Valmistusohje

1. Pese punajuuret huolellisesti ja keitä niitä vähäsuolaisessa vedessä 20-30 minuuttia. Säästä 1 dl keitinvettä. Kuori punajuuret, kun ne ovat jäähtyneet ja suikaloi ne.

2. Lohiliemi: Kuori ja paloittele porkkana, puhdista ja viipaloi purjo. Pane sivuun puolet kummastakin. Huuhtele lohenruodot ym. kunnolla ja pane kattilaan yhdessä porkkanan, purjon pippurien, laakerinlehtien ja suolan kanssa. Kaada päälle 1 ½ litraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa 20 minuuttia. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi.

3. Kuori valkosipulinkynnet ja suikaloi ne. Suikaloi loput purjosta ja porkkanasta. Leikkaa lohifilee kahden sentin kuutioiksi. Kuumenna öljyä kattilassa, kuullota porkkanaa, purjoa ja valkosipulia ruskistamatta. Kaada päälle lohiliemi ja punajuuren keitinliemi ja keitä kokoon ilman kantta 10 minuuttia. Lisää lohikuutiot, punajuurisuikaleet ja kaprikset ja anna poreilla vielä 5 minuuttia. Mausta keitto suolalla ja pippurilla myllystä. Tarjoile keitto smetanan ja tillin kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Kalakeitto