Punajuurinen seljanka
Venäläinen kalakeitto eli seljanka poikkeaa pohjoismaisesta kalasoppatyylistä. Yleensä meillä ei esimerkiksi keitetä kalalientä lohesta, vaan muista kalalajeista, joiden päät ja ruodot antavat vahvemman maun. Tässä käytetään joka tapauksessa lohilientä klassisen seljankan teossa. Smetanaa tarjotaan seuraksi.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Gluteeniton
Ainekset
- Neljälle
Lohiliemi
- 300 g lohen ruotoja ja eviä
- 1 ½l vettä
- ½ porkkana
- ½ purjo
- 1 tl suolaa
- 5 kokonaista valkopippuria
- 2 laakerinlehteä
Keittoon
- 200 g lohifileetä
- ½ porkkana
- ½ purjo
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 tuoretta punajuurta
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 dl punajuurten keitinlientä
- 1 rkl kapriksia
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- smetanaa
- tilliä
Valmistusohje
1. Pese punajuuret huolellisesti ja keitä niitä vähäsuolaisessa vedessä 20-30 minuuttia. Säästä 1 dl keitinvettä. Kuori punajuuret, kun ne ovat jäähtyneet ja suikaloi ne.
2. Lohiliemi: Kuori ja paloittele porkkana, puhdista ja viipaloi purjo. Pane sivuun puolet kummastakin. Huuhtele lohenruodot ym. kunnolla ja pane kattilaan yhdessä porkkanan, purjon pippurien, laakerinlehtien ja suolan kanssa. Kaada päälle 1 ½ litraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa 20 minuuttia. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi.
3. Kuori valkosipulinkynnet ja suikaloi ne. Suikaloi loput purjosta ja porkkanasta. Leikkaa lohifilee kahden sentin kuutioiksi. Kuumenna öljyä kattilassa, kuullota porkkanaa, purjoa ja valkosipulia ruskistamatta. Kaada päälle lohiliemi ja punajuuren keitinliemi ja keitä kokoon ilman kantta 10 minuuttia. Lisää lohikuutiot, punajuurisuikaleet ja kaprikset ja anna poreilla vielä 5 minuuttia. Mausta keitto suolalla ja pippurilla myllystä. Tarjoile keitto smetanan ja tillin kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku