26.8.2014. Säilö syksyn maut talteen! Kokeile Teresa Välimäen reseptejä. Reseptit kirjasta Purkissa! Makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi (Teresa Välimäki, Johanna Lindholm ja Laura Riihelä, WSOY 2013)

Säilötty varhaiskaali

  • 1 pieni varhaiskaali (noin 500 g)
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
  • Mausteliemi: 3 ½ dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 10 kokonaista mustapippuria
  • ½ rkl sinapinsiemeniä
  • 1 dl mustaherukalla maustettua väkiviinaetikkaa (tai perusväkiviinaetikkaa ja mustaherukan lehtiä)
  • Lisäksi: puhdas noin ¾ litran vetoinen purkki

Sweetchilillä maustettua säilöttyä varhaiskaalia

  • 1 pieni varhaiskaali (noin 500 g)
  • 15 cm:n pala purjosipulia
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • Mausteliemi: 3 ½ dl vettä
  • 1 dl sweet chili -kastiketta
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 punainen chilipalko hienonnettuna siemenineen
  • 1 dl valkosipulilla maustettua väkiviinaetikkaa (tai perusväkiviinaetikkaa ja 1 valkosipulin kynsi puristettuna)
  • Lisäksi: puhdas noin ¾ litran vetoinen purkki

Valmistusohje

Säilötty varhaiskaali:

Suikaloi kaali, laita suikaleet kulhoon ja ripottele suikaleille suola ja sokeri. Puristele kaalia hieman ja jätä hetkeksi kulhoon pehmenemään. Jos kaalista irtoaa kulhon pohjalle nestettä, valuta se pois. Lisää pehmenneen kaalin joukkoon hienonnettu tilli. Lusikoi kaali puhtaaseen noin ¾ litran vetoiseen purkkiin.

Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää sitten väkiviinaetikka. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada liemi purkkiin kaalin päälle niin, että kaalisuikaleet peittyvät. Anna maustua ainakin pari vuorokautta ennen nauttimista. Säilytä jääkaapissa, jossa kaali säilyy useamman kuukauden.

Sweetchilillä maustettua säilöttyä varhaiskaalia:

Suikaloi kaali ja purjo ja ripottele niille suola ja sokeri. Puristele kaalia hieman ja jätä se hetkeksi kulhoon pehmenemään. Jos kaalista irtoaa kulhon pohjalle nestettä, valuta se pois. Lusikoi kaali puhtaaseen noin ¾ litran vetoiseen purkkiin.

Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää sitten väkiviinaetikka. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada liemi purkkiin kaalin päälle niin, että kaalisuikaleet peittyvät. Anna maustua ainakin pari vuorokautta ennen nauttimista. Säilytä jääkaapissa, jossa kaali säilyy useamman kuukauden.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!