Säilötty varhaiskaali:
Suikaloi kaali, laita suikaleet kulhoon ja ripottele suikaleille suola ja sokeri. Puristele kaalia hieman ja jätä hetkeksi kulhoon pehmenemään. Jos kaalista irtoaa kulhon pohjalle nestettä, valuta se pois. Lisää pehmenneen kaalin joukkoon hienonnettu tilli. Lusikoi kaali puhtaaseen noin ¾ litran vetoiseen purkkiin.
Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää sitten väkiviinaetikka. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada liemi purkkiin kaalin päälle niin, että kaalisuikaleet peittyvät. Anna maustua ainakin pari vuorokautta ennen nauttimista. Säilytä jääkaapissa, jossa kaali säilyy useamman kuukauden.
Sweetchilillä maustettua säilöttyä varhaiskaalia:
Suikaloi kaali ja purjo ja ripottele niille suola ja sokeri. Puristele kaalia hieman ja jätä se hetkeksi kulhoon pehmenemään. Jos kaalista irtoaa kulhon pohjalle nestettä, valuta se pois. Lusikoi kaali puhtaaseen noin ¾ litran vetoiseen purkkiin.
Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää sitten väkiviinaetikka. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada liemi purkkiin kaalin päälle niin, että kaalisuikaleet peittyvät. Anna maustua ainakin pari vuorokautta ennen nauttimista. Säilytä jääkaapissa, jossa kaali säilyy useamman kuukauden.