Salmorejo-dippikipot
Salmorejo on espanjalainen keitto, joka sopii hyvin dippailuun. Juhlissa sen voi laittaa suoraan erillisiin pikareihin kera kauden tuoreiden vihannesten. Resepti on Samassa liemessä -ohjelmasta.
12:lle
- Salmorejo
- 60 g kuivaa leipää
- 500 g kypsiä tomaatteja
- 1 valkosipulinkynsi
- n. 2 dl oliiviöljyä
- n. 1 rkl valkoviinietikkaa
- ripaus savupaprikajauhetta
- ripaus suolaa
- mustapippuria
Dippivihannekset
- 1 puntti retiisiä
- 6 pientä porkkanaa
- 2 endiiviä
Valmistusohje
Laita leipä isoon kulhoon ja peitä kylmällä vedellä. Anna liota sen aikaa, kun poistat tomaateista kannat. Laita tomaatit tehosekoittimeen ja soseuta 5 sekuntia, jotta niiden rakenne hieman hajoaa.
Purista leivistä vesi ja lisää ne tomaattien sekaan. Lisää myös valkosipulinkynsi. Aja tehosekoittimella sileäksi.
Avaa tehosekoittimen kannen pieni luukku ja lisää koneen käydessä oliiviöljyä ohuena norona, kunnes salmorejo alkaa suurustua ja on koostumukseltaan keittoa paksumpaa. Mausta valkoviinietikalla, savupaprikalla, suolalla ja mustapippurilla.
Anna salmorejon tekeytyä kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjolle laittamista.
Pese vihannekset huolellisesti ja pilko tikuiksi tai puolita. Irrota endiivin lehdet ja puolita isoimmat pituussuunnassa.
Kaada salmorejo juuri ennen tarjoilua annoslaseihin ja lisää dippivihannekset.
Vinkki:
Salmorejon voi valmistaa ja vihannekset pilkkoa edellisenä päivänä, jolloin annokset valmistuvat juhlapäivänä pikavauhtia. Säilö pestyt ja pilkotut dippivihannekset lajeittain omissa rasioissaan reilussa kylmässä vedessä. Valuta vihannekset ennen kippoihin jakamista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"