Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sapuskaa, harashoo! – Plov

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Villen vieraana Amin Asikainen ja ruokana Plov.

Ainekset

  • 1 l vettä
  • 200 - 300 g lampaanluita
  • 400 g lampaan läskiä
  • 2 sipulia
  • n. 2 kg lampaanpotkaa
  • 2 porkkanaa
  • 5 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • 700 g tummanruskeaa villiriisiä
  • 1 rkl happomarjoja
  • 3 varsisellerin vartta
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1 rkl kuminaa
  • 1 tl timjamia
  • 2 rkl korianteria
  • 1 iso punainen chili
  • mustapippuria
  • sahramia + yrttisekoitus
  • jotain pähkinää
  • ½ sitruunaa
  • 1,5 dl rusinoita
  • muutama kevätsipuli
  • nippu persiljaa
  • pieni nippu tilliä
  • leipää tarjoiluun

Valmistusohje

Huom! Tarvitset ison paellapannun! Happomarjat voi korvata katajanmarjoilla.

Aluksi laitetaan noin 1 l vettä kiehumaan, josta tehdään lihaliemi. Kiehuvaan veteen lisätään lampaanluut. Pilkotaan läskiä lampaan sisältä pieniksi paloiksi. Kaksi sipulia kuoritaan ja pilkotaan pieneksi.

Iso paellapannu kuumennetaan ja läski ja sipuli laitetaan siihen paistumaan. Lampaanpotka leikataan pieniksi paloiksi. Kaksi porkkanaa pilkotaan reiluiksi paloiksi. Viisi valkosipulinkynttä kuoritaan ja pilkotaan pieneksi. Potka, porkkanat ja valkosipuli lisätään pannulle.

Lihaliemikattilaan lisätään suolaa 1 tl. Myös pannulle laitetaan suolaa reilu ripaus. Riisi pestään ja lisätään pannulle. Riisin pitää tulla lasimaiseksi. Ruoan pohjaa varten murskataan ja pienennetään happomarjat.

Varsisellerin kolme vartta raastetaan suoraan pannulle. Lisätään noin 1,5 dl valkoviiniä. Marjat lisätään pannulle. Noin 1 rkl kuminaa rikotaan veitsen kyljellä hienommaksi ja lisätään pannulle.

Lihaliemestä otetaan luut pois ja liemi kaadetaan pannulle. Haudutetaan pienellä lämmöllä. Timjamia revitään ja pienennetään n.1 tl verran ja lisätään pannuun. Korianterinippu pilkotaan 2 rkl verran ja lisätään pannulle. Punaisesta chilistä otetaan siemenet pois ja se pilkotaan pieneksi ja lisätään pannuun.

Annetaan ainesten muhia pannulla. Lisätään reilu ripaus suolaa ja reilusti pippuria maun mukaan. Lisätään väriä antamaan sahramia ja yrttisekoitusta 2 ripausta. Annetaan hautua.

Pähkinät pilkotaan pienemmäksi n. 2 rkl verran. Pannulle raastetaan pieni pala inkivääriä. Sitruunan puolikkaasta puristetaan mehu pannulle. Lopuksi lisätään rusinat ja sekoitetaan hyvin. Koristeeksi pinnalle pilkotaan persilja ja tilli. Pilko vielä muutama kevätsipuli varsineen erilliseen tarjoiluastiaan lisukkeeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Lammaspata