Sapuskaa, harashoo! – Sienikeitto ja tattiperunat venäläiseen tapaan
Mato Valtonen valmisti Ville Haapasalon kanssa venäläiseen tapaan uusia perunoita ja tatteja sekä sienikeittoa.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Lihaliemeen
- 1,5 kg naudanluita
- pippuri
- suolaa
- laakerinlehti
Sienikeitto
- 100g voita
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 100 g naudankylkeä
- 2 porkkanaa
- 1 rkl inkivääriä
- piparjuurta
- 6 kpl isoja tatteja
- 2 rkl tilliä
- 1 tl suolaa
- 1 tl pippuria
- 4 kpl uusia perunoita
- korianterin siemeniä
- kuminaa
- 200 g smetanaa
- 2 kananmunaa
- persiljaa
Tattiperunat
- 200 g kylkeä
- 1 sipuli
- öljyä
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 hapankurkkua
- 1,5 rkl kevätsipulia
- 20 kpl uusia perunoita
- 1 tl suolaa
- 4 kpl isoja tatteja
- 1 rkl tilliä
- 25 kpl kuminan siemeniä
- n.1dlkermaa
- pippuria
- cayannepippuria
Tarjoiluun
- leipää, punaviiniä
Valmistusohje
Esivalmistelut
Tehdään lihaliemi, johon tulee 1,5 kg naudanluita, pippuria, suolaa ja laakerinlehti. Lihaliemi kiehautetaan.
Laita 20 kpl perunoita kiehumaan (tulee tattiperunaruokaan).
Sienikeiton valmistus
Laita kattilaan 100 g voita. Kuori ja pilko yksi sipuli. Kuori ja pilko pieneksi 4 valkosipulinkynttä. Lisää sipulit kattilaan.
Pilko pieneksi pala kylkeä eli noin 100g ja lisää kattilaan. Kuori ja pilko 2 porkkanaa ja lisää ne kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi pieni pala inkivääriä noin 1 rkl verran ja lisää kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi pieni pala piparjuurta noin 1 rkl verran ja lisää kattilaan.
Pilko 6 kpl isoja tatteja pieneksi. Pilko tilliä 2 rkl verran ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan suolaa ja pippuria 1 tl kattilaan ja sekoita.
Kuori ja pilko 4 perunaa ja lisää kattilaan. Lisää pilkotut sienet kattilaan. Murskaa morttelissa korianterin siemeniä, jonka sekaan laitetaan ripaus kuminaa ja lisää sitten kattilaan.
Ota perunat, jotka ovat al dente, pois liedeltä. Kaada niistä vesi pois ja jätä jäähtymään.
Pilko persiljaa ja tilliä n. 1,5 rkl verran, mutta ei tarvitse pilkkoa pieneksi ja lisää kattilaan.
Lisää aiemmin tehtyä lihalientä keittoon noin 3-5 dl verran. Pilko 2 hapankurkkua pieneksi ja lisää keittoon.
Maista keiton perunan kypsyys. Peruna on valmista. Ota keitto levyltä ja survo survimella (sauvasekoittimella) hienoksi. Lisää 200g smetanaa keittoon ja sekoita. Erottele kahdesta munasta keltuaiset ja lisää ne keittoon. Laita kattila levylle takaisin. Pilko tilliä ja persiljaa koristeeksi keiton pinnalle, sekoita varovasti. Lisää ripaus suolaa.
Lisää pannulle noin 1dl kermaa. Lisää pippuria oman maun mukaan. (noin 10 kiepautusta) ja cayannepippuria vajaa hyppysellinen, sekoita.
Tattiperunat
Pilko loppupala kyljestä pieneksi noin 200 g. Kuori ja pilko pieneksi yksi sipuli. Laita öljyä pannulle kuumenemaan. Lisää sipulit pannulle. Kuori ja pilko pieneksi 3 valkosipulinkynttä ja lisää ne pannulle. Lisää kinkku pannulle.
Pilko 1,5 rkl verran kevätsipulia ja lisää pannulle. Pilko puolikeitetyt perunat isoiksi paloiksi ja lisää pannulle. Lisää suolaa 1 tl pannulle. Pilko 4 isoa tattia isoiksi paloiksi ja lisää pannulle.
Lisää keittoon noin 3 dl vettä ja anna kiehahtaa.
Pilko tilliä 1 rkl verran ja lisää pannulle. Murskaa 25 kpl kuminan siemeniä morttelissa ja lisää pannuun.
Ruoka on valmista!
Tarjoile alkupalana keittoa leivän kera. Ruokajuomana punaviiniä. Pääruoaksi tattia perunalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka