Sapuskaa, harashoo! – Satzivi
Roman Schatz ja Ville Haapasalo valmistavat gruusialaista Satzivia.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- 1 kokonainen kana
- 2 porkkanaa
- sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 30g voita
- pieni pala inkivääriä
- 100g saksanpähkinöitä
- tuoretta rosmariinia
- granaattiomena
- 2 dl smetanaa
- 1 dl kermaa
- punainen chili
- 300g maissisuurimoita
- tuoretta minttua
- tuoretta korianteria
- tuoretta persiljaa
- suolaa
- mustapippuria
- mausteseosta, jossa on muskottipähkinää, sahramia, chiliä, kuminaa ja timjamia
- sahramia
- tuoretta tilliä
- ½ sitruuna
- maissijauhoja
- kananmunan keltuainen
- brinza -juustoa (gruusialaista fetan kaltaista juustoa)
- kevätsipulin varsi
Tarjoiluun
- gruusialaista tsatsa -juomaa
Valmistusohje
Laita kana kokonaisena keittymään isoon kattilaan 1,5-2 tunnin ajaksi.
Kuori kaksi porkkanaa ja laita ne kiehumaan veteen omaan kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi yksi sipuli ja kolme valkosipulinkynttä.
Laita pannu liedelle ja siihen voita n.30g. Lisää sipulit pannulle. Kuori pieni inkiväärinpala ja pilko se pieniksi paloiksi, noin 1 rkl verran. Lisää inkivääri pannulle sipulien joukkoon paistumaan.
Murskaa morttelissa 100 g saksanpähkinöitä ja lisää ne pannuun. Puristele vähän rosmariinia käsissä ja pilko sitten pieneksi noin 20g ja lisää kastikkeeseen.
Halkaise granaattiomena ja purista siemenistä yksi kerrallaan mehu talteen. Mehua tarvitaan noin1rkl. Lisää kastikkeeseen noin 1,5 dl smetanaa ja noin 1dl kermaa. Pilko pieneksi punaisesta chilistä noin 1 rkl verran ja lisää kastikkeeseen.
Lisää vielä n.0,5-1 dl smetanaa kastikkeeseen ja sekoita. Lisää puristettu granaattiomenan mehu kastikkeeseen.
Polentan valmistus
Laita kattilaan 300 g maissisuurimoita. Lisää kattilaan vettä 3 cm suurimoiden yli. Sekoita ja laita kiehumaan liedelle.
Puristele käsissä ja pilko tuoretta minttua 13 g ja lisää pannuun. Purista ja pilko myös tuoretta korianteria ja persiljaa pannuun.
Kaada kanaliemi talteen ja revi kanasta reiluja suupalan kokoisia paloja kastikkeeseen. Lisää pannuun muutama ripaus suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Lisää 2 dl kanalientä pannuun ja sekoita hyvin. Lisää mausteseosta (muskottipähkinä, sahrami, chili, kumina, timjami) hiukan ja muutama ripaus sahramia kastikkeeseen.
Ota porkkanat kiehumasta ja muussaa ne esim. haarukalla ja laita kastikkeeseen. Porkkana toimii myös kastikkeen suurusteena. Pilko tilliä noin 2 tl verran ja lisää kastikkeeseen. Purista ½ sitruunan mehu kastikkeeseen. Erottele kananmunasta keltuainen ja lisää se kastikkeeseen.
Lisää polentaan 1 dl maissijauhoja. Haihduta kattilasta vesi pois, jotta koostumus on kuin muusissa. Lisää seokseen n. 1tl suolaa. Syömistä varten pilko kevätsipulia pieneksi silpuksi. Viipaloi myös brinza -juustoa ohuiksi paloiksi.
Ruoka on valmista!
Tarjoilu
Levitä lautaselle polenta ns. pediksi. Levitä päälle noin 100-200 g voita sulamaan. Peitä polenta brinza -juustoviipaleilla kokonaan. Ripottele kevätsipulia polentan päälle vähän (n.1 tl). Viimeiseksi kanakastiketta kaiken päälle. Nauti tsatsa -juoman kanssa!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka