Skoonelainen omenakakku saaristolaisleivästä
Skoonelaiset perinneruoat rikastuttavat koko Ruotsin ruokakulttuuria. Tässä omenakakussa kohtaavat tumma, makeahko leipä ja happamat omenat.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Neljälle
- 5 dl raastettua saaristolaisleipää
- 5 dl sokeroimatonta omenasosetta
- 3 dl sokeria
- 75 g voita
- (tomusokeria)
Vaniljakastike
- 1 vaniljatanko
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl maitoa
- 1 dl sokeria
- 4 munankeltuaista
Valmistusohje
1. Vaniljakastike: Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja laita kaikki ruostumattomaan kasariin kerman ja maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti, sen jälkeen ota kasari liedeltä ja anna hieman jäähtyä. Poista vaniljatangot ja vatkaa liemeen sokeri ja munankeltuaiset. Nosta kasari takaisin liedelle ja hauduta hyvin hiljaa aivan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kastike ei saa kiehua, muuten se juoksettuu. Kun kastike on riittävän paksua, nosta kasari liedeltä ja jäähdytä. Laita kastike lopuksi peitettynä viilentymään jääkaappiin ja odottamaan tarjoiluhetkeä.
2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele valurautapannu, jossa on suorat, korkeat reunat. Aseta sopivaksi leikattu leivinpaperi pannun pohjalle. Sekoita leivänmurut sokerin kanssa ja levitä seosta pohjalle pieni kerros, niin että pohja juuri peittyy. Levitä sen päälle omenasosetta parin sentin kerros ja vuorottele kerroksia, kunnes päällimmäiseksi tulee paksuhko kerros leipä-sokeriseosta.
3. Tiputtele pinnalle kunnolla voinokareita ja paista kakkua uunissa 30-40 minuuttia. Pinnan kuuluu olla herkullisen rapeata. Anna kakun jäähtyä, vedä sitten veitsellä kakku irti ympäri pannun reunaa pitkin. Pane tarjoiluvati kakun päälle ja kiepauta pannu nopeasti ylösalaisin. Poista leivinpaperi ja käännä kakku jälleen, niin että rapea puoli tulee päällepäin. Puuteroi halutessasi kakun pinta tomusokerilla ja tarjoile kylmän vaniljakastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka