Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Skoonelainen omenakakku saaristolaisleivästä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Skoonelaiset perinneruoat rikastuttavat koko Ruotsin ruokakulttuuria. Tässä omenakakussa kohtaavat tumma, makeahko leipä ja happamat omenat.

Neljälle

  • 5 dl raastettua saaristolaisleipää
  • 5 dl sokeroimatonta omenasosetta
  • 3 dl sokeria
  • 75 g voita
  • (tomusokeria)

Vaniljakastike

  • 1 vaniljatanko
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 4 munankeltuaista

Valmistusohje

1. Vaniljakastike: Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja laita kaikki ruostumattomaan kasariin kerman ja maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti, sen jälkeen ota kasari liedeltä ja anna hieman jäähtyä. Poista vaniljatangot ja vatkaa liemeen sokeri ja munankeltuaiset. Nosta kasari takaisin liedelle ja hauduta hyvin hiljaa aivan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kastike ei saa kiehua, muuten se juoksettuu. Kun kastike on riittävän paksua, nosta kasari liedeltä ja jäähdytä. Laita kastike lopuksi peitettynä viilentymään jääkaappiin ja odottamaan tarjoiluhetkeä.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele valurautapannu, jossa on suorat, korkeat reunat. Aseta sopivaksi leikattu leivinpaperi pannun pohjalle. Sekoita leivänmurut sokerin kanssa ja levitä seosta pohjalle pieni kerros, niin että pohja juuri peittyy. Levitä sen päälle omenasosetta parin sentin kerros ja vuorottele kerroksia, kunnes päällimmäiseksi tulee paksuhko kerros leipä-sokeriseosta.

3. Tiputtele pinnalle kunnolla voinokareita ja paista kakkua uunissa 30-40 minuuttia. Pinnan kuuluu olla herkullisen rapeata. Anna kakun jäähtyä, vedä sitten veitsellä kakku irti ympäri pannun reunaa pitkin. Pane tarjoiluvati kakun päälle ja kiepauta pannu nopeasti ylösalaisin. Poista leivinpaperi ja käännä kakku jälleen, niin että rapea puoli tulee päällepäin. Puuteroi halutessasi kakun pinta tomusokerilla ja tarjoile kylmän vaniljakastikkeen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Omenakakku