Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Täysjyväleipä grahamjauhoista

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämä on tiivis, hieman painava, karkea leipä, joka maistuu täysjyvältä. Se sopii hyvin niin voileiväksi kuin keittojen tai patojen kaveriksi, ja maistuu hyvältä myös sillin, savukalan tai voimakkaan juuston kera.

Neljälle

  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl karkeaa suolaa
  • 1 l vettä
  • 22 dl grahamjauhoja
  • voita vuokiin

Valmistusohje

1. Voitele kaksi 1 ½ litran vetoista vuokaa ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Lämmitä vesi 37-asteiseksi eli kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva kulhoon, lisää sokeri ja 1 ½ vedestä. Sekoita niin että hiiva liukenee, anna seoksen levätä 10 minuuttia. Lisää jauhot ja suola. Lisää sitten loput vedestä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Työstä (aika löysää) taikinaa puuhaarukalla vähintään 5 minuuttia.

2. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 20 minuuttia.

3. Paista toiseksi alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Kokeile tikulla, jonka tulee olla kuiva kun vedät ne leivistä, silloin ne ovat valmiita. Jos olet epävarma, kumoa leipä varoen vuoasta ja koputa pohjaa. Jos se kuulostaa ontolta, leipä on valmis. Anna leipien jäähtyä ritilällä leivinliinoihin käärittyinä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä