Täysjyväleipä hapantaikinasta

Tästä leivästä tulee mehukasta, ja siinä on rapea kuori. Taikinaa on raskasta työstää käsin, koska se on niin löysää, joten koneellinen apu on tarpeen.

Ainekset

  • Yhteen leipään

Liotus

  • 5 dl vettä
  • 1 ½ dl ruisrouhetta
  • 3 dl ruishiutaleita
  • ¾ dl pellavansiemeniä

Esitaikina

  • 300 g hapantaikinaa
  • 50 g hiivaa
  • 125 g hienoja ruisjauhoja

Taikina

  • 5 dl maustamatonta jogurttia
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 4 dl hienoja ruisjauhoja
  • 7 dl ruissihtijauhoja
  • 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 4 dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl hunajaa

Valmistusohje

1. Päivä 1: Kuumenna vesi 85 asteeseen. Laita siihen ruisrouhe, ruishiutaleet ja pellavansiemenet likoamaan yön yli.

2. Päivä 2: Tee esitaikina sekoittamalla hapantaikina, hiiva ja ruisjauhot liotettuihin aineksiin. Anna seistä 1 tunti. Lisää jogurtti, siirappi, suola, ruisjauhot, ruissihtijauhot, erikoisvehnäjauhot, auringonkukansiemenet ja hunaja, ja työstä taikinaa voimakkaasti koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan kohota kulhossa 1 tunti.

3. Jaa tahmea taikina 4 voideltuun 1 ½ litran vuokaan. Penslaa pinnat vedellä ja kohota leipiä vuoissaan 1 tunti. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät kuumaan uuniin, alenna lämpö 175 asteeseen 5 minuutin jälkeen ja paista leivät kypsiksi n. 45 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!