Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Täysjyväleipä hapantaikinasta

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tästä leivästä tulee mehukasta, ja siinä on rapea kuori. Taikinaa on raskasta työstää käsin, koska se on niin löysää, joten koneellinen apu on tarpeen.

Ainekset

  • Yhteen leipään

Liotus

  • 5 dl vettä
  • 1 ½ dl ruisrouhetta
  • 3 dl ruishiutaleita
  • ¾ dl pellavansiemeniä

Esitaikina

  • 300 g hapantaikinaa
  • 50 g hiivaa
  • 125 g hienoja ruisjauhoja

Taikina

  • 5 dl maustamatonta jogurttia
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 4 dl hienoja ruisjauhoja
  • 7 dl ruissihtijauhoja
  • 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 4 dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl hunajaa

Valmistusohje

1. Päivä 1: Kuumenna vesi 85 asteeseen. Laita siihen ruisrouhe, ruishiutaleet ja pellavansiemenet likoamaan yön yli.

2. Päivä 2: Tee esitaikina sekoittamalla hapantaikina, hiiva ja ruisjauhot liotettuihin aineksiin. Anna seistä 1 tunti. Lisää jogurtti, siirappi, suola, ruisjauhot, ruissihtijauhot, erikoisvehnäjauhot, auringonkukansiemenet ja hunaja, ja työstä taikinaa voimakkaasti koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan kohota kulhossa 1 tunti.

3. Jaa tahmea taikina 4 voideltuun 1 ½ litran vuokaan. Penslaa pinnat vedellä ja kohota leipiä vuoissaan 1 tunti. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät kuumaan uuniin, alenna lämpö 175 asteeseen 5 minuutin jälkeen ja paista leivät kypsiksi n. 45 minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä