Täysjyväleipä hapantaikinasta
Tästä leivästä tulee mehukasta, ja siinä on rapea kuori. Taikinaa on raskasta työstää käsin, koska se on niin löysää, joten koneellinen apu on tarpeen.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Ainekset
- Yhteen leipään
Liotus
- 5 dl vettä
- 1 ½ dl ruisrouhetta
- 3 dl ruishiutaleita
- ¾ dl pellavansiemeniä
Esitaikina
- 300 g hapantaikinaa
- 50 g hiivaa
- 125 g hienoja ruisjauhoja
Taikina
- 5 dl maustamatonta jogurttia
- ½ dl tummaa siirappia
- 4 dl hienoja ruisjauhoja
- 7 dl ruissihtijauhoja
- 4 dl erikoisvehnäjauhoja
- 4 dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl hunajaa
Valmistusohje
1. Päivä 1: Kuumenna vesi 85 asteeseen. Laita siihen ruisrouhe, ruishiutaleet ja pellavansiemenet likoamaan yön yli.
2. Päivä 2: Tee esitaikina sekoittamalla hapantaikina, hiiva ja ruisjauhot liotettuihin aineksiin. Anna seistä 1 tunti. Lisää jogurtti, siirappi, suola, ruisjauhot, ruissihtijauhot, erikoisvehnäjauhot, auringonkukansiemenet ja hunaja, ja työstä taikinaa voimakkaasti koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan kohota kulhossa 1 tunti.
3. Jaa tahmea taikina 4 voideltuun 1 ½ litran vuokaan. Penslaa pinnat vedellä ja kohota leipiä vuoissaan 1 tunti. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät kuumaan uuniin, alenna lämpö 175 asteeseen 5 minuutin jälkeen ja paista leivät kypsiksi n. 45 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka