Leipä kokonaisten vehnänjyvien kera

Tämä leipä on erittäin helppo leipoa, mutta vaatii suunnittelua. Vehnänjyvien on liottava vähintään 4 tuntia. Kokonaiset jyvät ovat tärkeitä; ne antavat pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen. Erikoisvehnäjauhot tai durumvehnä tekevät leivästä korkean ja ilmavan sen korkeasta kuitupitoisuudesta huolimatta.

1 leipään

  • 2 dl kokonaisia vehnänjyviä
  • ½ dl kädenlämpöistä vettä
  • 25 g tuorehiivaa (½ pkt)
  • 2 rkl rapsiöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl anista
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 7-8 dl erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Huuhtele vehnänjyvät ja liota niitä vedessä 4 tuntia.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää rapsiöljy, suola ja anis. Sekoita mukaan vehnänjyvät, kaurahiutaleet ja suurin osa vehnäjauhoista. Työstä voimakkaasti, 6 minuuttia monitoimikoneella tai 12 minuuttia käsin. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa voimakkaasti hetki. Jos taikina on hyvin löysä, työstä siihen hieman lisää jauhoja. Painele taikina litteäksi, n. 30x30 cm levyksi. Kääri kokoon ja aseta sauma alaspäin voidellulle pellille, näin leivästä tulee korkea.

4. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Leikkaa leipään viilto terävällä veitsellä. Anna kohota 25 minuuttia liinan alla, kunnes taikina kohoaa nopeasti, jos sitä pistää kevyesti sormella.

5. Paista uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia, alenna uunin lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.