Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Täytetty kalkkuna

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kalkkunanliha on herkullista. Tarjoile kalkkuna mielellään paistettujen perunoiden ja hyytelöllä täytettyjen, lämpimien päärynänpuolikkaiden kanssa.

Kahdeksalle

  • 1 minikalkkuna, n. 2 ½-3 kg
  • suolaa ja pippuria
  • ½ sitruuna

Jauhelihatäyte

  • 300 g sianjauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • n. 100 g kastanjapyreetä (n. ¼ prk)
  • 1 kalkkunanmaksa
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää ilman reunoja, muruina
  • 2 dl maitoa
  • suolaa ja pippuria
  • 1 nippu hienonnettua persiljaa
  • 4-6 cl konjakkia

TAI hedelmätäyte

  • 4 omenaa
  • 1 pss kivettömiä, kuivattuja luumuja

Paistamiseen

  • 1 pala juuriselleriä, paloina
  • 1 porkkana, viipaleina
  • 1 pieni sipuli, lohkoina
  • 2 dl kanalientä kuutiosta
  • (halutessasi, 2 dl kermaa kastikkeeseen)

Valmistusohje

1. Poista sisälmyspussi ja kuivaa lintu kuivaksi. Hiero siihen sisä- ja ulkopuolelle sitruunaa, mausta suolalla ja pippurilla.

2. Jos valitset lihatäytteen, sekoita jauheliha ja muut ainekset. Anna leivänmurujen turvota hetki maidossa ennen kuin sekoitat ne taikinaan. Paista kalkkunanmaksa, mausta ja hienonna ja lisää taikinaan.

3. Täytä lintu jauhelihataikinalla tai omenoilla ja luumuilla. Sido lintu kiinni talousnarulla niin että täyte pysyy sisällä. Laita lintu ritilälle selkäpuoli ylöspäin, valele voisulalla. Laita juurekset uunipannuun ja kaada päälle liemi, laita pannu ritilän alle 175-asteiseen uuniin.

4. Käännä kalkkunaa 30 minuutin jälkeen niin että se on rintapuoli ylöspäin, valele jälleen. Ellei kalkkunapakkauksessa lue toisin, laske paistoajaksi n. 45 minuuttia per kilo. Valele lintua paistamisen aikana.

5. Ota kalkkuna uunista. Siivilöi liemi ja lisää halutessasi pari desilitraa kermaa. Suurusta arrowjuurella tai vehnäjauhoilla, jotka olet sekoittanut veteen. Mausta. Tilkka portviiniä tai madeiraa maustaa kastikkeen hienosti.

Tuoreimmat aiheesta

Kalkkunaa