Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Uunilohta, purjo-perunamuusia ja kurkkusalaattia

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Torstaiaamu alkaa MTV3 Huomenta Suomen studiokeittiössä Akseli Herlevin ja SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen johdolla. Kunnallispoliittinen kokkaus jatkuu tänään uunilohen, purjo-perunamuussin ja kurkkusalaatin kera.

Ainekset

  • Neljälle

Ainekset

  • 600 g lohta ruodot nypittynä ja leikattuna neljään tasakokoiseen palaan.
  • 800 g puikulaperunoita kuorittuna
  • puolikas purjosipuli halkaistuna, pestynä ja hienonnettuna
  • 1 dl savukylkeä kuutioituna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 200 g voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 kurkku viipaloituna pitkittäin ohuiksi viipaleiksi
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 1 rkl väkiviinaetikkaa
  • suolaa, pippuria ja sokeria

Valmistusohje

Leikkaa kurkusta päät irti ja viipaloi ohuiksi pitkiksi viipaleiksi vaikkapa kuorimaveitsellä. Laita kulhoon ja mausta etikalla, suolalla, sokerilla ja anna maustua kunnes muu ruoka on valmista. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettua tuoretta tilliä. Kuullota kattilassa voissa purjo, valkosipulit, timjami ja savukylki. Lisää joukkoon kerma ja siirrä syrjään.

Keitä kuoritut puikulaperunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä riittävän isossa kattilassa. Valuta keitinvesi pois. Survo perunat voi-kermaseoksen kanssa sekaisin ja mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä kunnes kala on kypsynyt.

Laita lohipalat uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla ja kypsennä 180-asteisessa kiertoilmauunissa noin 8-10 minuuttia tai halutessasi kunnes kala on kypsää.

Akselin vinkki: suosin itse lohen kypsennystä niin, että kala on sisältä vielä hieman rosee, koska kypsän kalan suutuntuma on hieman epämiellyttävä. Mutta nämäkin ovat makuasioita ja kannattaa kokeilla eri kypsyysvaihtoehtoja myös kalan kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Uunilohi