Spisbröd-näkkileipä

Rapeaa ruotsalaista spisbröd-näkkileipää kannattaa tarjoilla kotiruoan kera, seisovassa pöydässä ja joulupöydässä.

24 kpl

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hienonnettua kuminaa
  • 2 maustemittaa hirvensarvisuolaa
  • 8 dl ruissihtijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Lämmitä vesi 37-asteiseksi ja murusta hiiva veteen, sekoita. Lisää suola, vastajauhettu kumina sekä hirvensarvisuola. Lisää ruissihtijauhot ja 1 ½ dl vehnäjauhoja. Työstä huolellisesti taikinaksi. Anna kohota 1 tunti. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja työstä taikina notkeaksi. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja. Jaa taikina 25 osaan.

2. Kaulitse ensin ohuita, pyöreitä leipiä tavallisella kaulimella ja jälkityöstä ruutukaulimella. Paista uunissa 4-5 minuuttia tai kunnes leivät ovat kauniin värisiä.

3. Anna jäähtyä ritilällä ja kuivata leipiä muutama päivä, jotta niistä tulee rapeita.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!