Vasikanliemi
Vaalea vasikanliemi on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Sen täyteläisen mieto maku ei pelkästään nosta esiin lihan ja vihannesten makuja, vaan sopii myös esimerkiksi lohikeittoon. Käytä vain aitoja vasikanluita, ellet saa niitä, valmista sen sijaan kanaliemi. Tavalliset häränluut antavat liemelle aivan toisen luonteen, ja vaativat siksi aivan toisen reseptin.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Neljälle
- 1 ½ kg vasikanluita paloina
- 2 keltasipulia
- 2 mausteneilikkaa
- 2 porkkanaa
- 1 purjo
- ½ juuriselleri
- 2 l vettä
- suolaa maustamiseen
- 10 persiljanoksaa
- 1 oksa tuoretta tai 2 maustemittaa kuivattua timjamia
- 1 laakerinlehti
- 5 kokonaista valkopippuria
Lisäksi tarvitset
- palan sideharsoa
Valmistusohje
1. Huuhdo luut kylmässä vedessä. Kuori sipulit ja pistä kumpaankin sipuliin mausteneilikka. Rapsuta, ja huuhdo porkkanat, paloittele. Huuhdo ja halkaise purjo. Solmi persilja, timjami, laakerinlehti ja valkopippurit sideharsoon.
2. Laita vasikanluut ja kylmää vettä kattilaan, kuumenna kiehuvaksi niin, että kattilaan muodostuu vaahtoa. Kaada vesi vaahtoinen pois, huuhdo luut, tiskaa kattila. Laita luut takaisin kattilaan, kaada päälle 2 litraa kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto huolellisesti. Lisää vihannekset, suola ja mausteet. Keitä hiljalleen kannen alla 3-4 tuntia. Kuori vaahtoa tarvittaessa.
3. Kuumenna lopuksi lämpöä ja anna liemen kiehua vilkkaasti 10 minuuttia, jotta se kiehuu kokoon. Mausta tarvittaessa suolalla (mutta varoen, mausta mieluummin valmista keittoa tai kastiketta). Siivilöi. Jäähdytä nopeasti ja poista jähmettynyt rasvakerros. Nyt liemi on valmis käytettäväksi, jääkaapissa jonkin aikaa säilytettäväksi tai pakastettavaksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi