Vasikanliemi

Vaalea vasikanliemi on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Sen täyteläisen mieto maku ei pelkästään nosta esiin lihan ja vihannesten makuja, vaan sopii myös esimerkiksi lohikeittoon. Käytä vain aitoja vasikanluita, ellet saa niitä, valmista sen sijaan kanaliemi. Tavalliset häränluut antavat liemelle aivan toisen luonteen, ja vaativat siksi aivan toisen reseptin.

Neljälle

  • 1 ½ kg vasikanluita paloina
  • 2 keltasipulia
  • 2 mausteneilikkaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 purjo
  • ½ juuriselleri
  • 2 l vettä
  • suolaa maustamiseen
  • 10 persiljanoksaa
  • 1 oksa tuoretta tai 2 maustemittaa kuivattua timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista valkopippuria

Lisäksi tarvitset

  • palan sideharsoa

Valmistusohje

1. Huuhdo luut kylmässä vedessä. Kuori sipulit ja pistä kumpaankin sipuliin mausteneilikka. Rapsuta, ja huuhdo porkkanat, paloittele. Huuhdo ja halkaise purjo. Solmi persilja, timjami, laakerinlehti ja valkopippurit sideharsoon.

2. Laita vasikanluut ja kylmää vettä kattilaan, kuumenna kiehuvaksi niin, että kattilaan muodostuu vaahtoa. Kaada vesi vaahtoinen pois, huuhdo luut, tiskaa kattila. Laita luut takaisin kattilaan, kaada päälle 2 litraa kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto huolellisesti. Lisää vihannekset, suola ja mausteet. Keitä hiljalleen kannen alla 3-4 tuntia. Kuori vaahtoa tarvittaessa.

3. Kuumenna lopuksi lämpöä ja anna liemen kiehua vilkkaasti 10 minuuttia, jotta se kiehuu kokoon. Mausta tarvittaessa suolalla (mutta varoen, mausta mieluummin valmista keittoa tai kastiketta). Siivilöi. Jäähdytä nopeasti ja poista jähmettynyt rasvakerros. Nyt liemi on valmis käytettäväksi, jääkaapissa jonkin aikaa säilytettäväksi tai pakastettavaksi.

Parhaat ruokaohjelmat