Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tuoresuolattua lammasta juuresmuussin kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Lampaanlihaa voi helposti tuoresuolata itse, kunhan siihen varaa aikaa. Itse suolaus kestää 4 vuorokautta. Pyydä lihatiskillä leikkaamaan lampaanlapa sen verran tasaisiksi paloiksi, että saat kaiken lihan mahtumaan siihen kulhoon jota olet ajatellut käyttää suolaukseen.

Neljälle

  • 1 ½ l vettä
  • 2 ½ dl suolaa
  • ¾ dl sokeria
  • 1 kg lampaanlapaa
  • 2 tl rosmariinia
  • 2 laakerinlehteä
  • 12 kokonaista valkopippuria
  • 1 lanttu, n. 500 g
  • 3 perunaa
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 4 mausteneilikkaa
  • voita/margariinia

Valmistusohje

1. Kuumenna vesi, suola ja sokeri suolaliuokseen, anna kiehua 10 minuuttia ja anna jäähtyä ennen kuin kaadat sen lampaan päälle kulhoon. Laita jääkaappiin 4 vuorokaudeksi. Huuhdo liha kylmällä vedellä ja anna sitten liota puhtaassa vedessä 4-5 tuntia, jotta ylimääräinen suolaus poistuu.

2. Keitä 2 litraa vettä isossa kattilassa. Laita lihat kattilaan veden kiehuessa kovaa. Kuumenna jälleen kiehuvaksi ja alenna lämpöä niin että vesi vain hieman poreilee. Kuori sipuli ja pistele siihen neilikat. Sido laakerinlehti ja pippurit maustepussiin. Laita sipuli ja maustepussi kattilaan. Anna kiehua hiljalleen kannen alla matalalla lämmöllä.

3. Kuori lanttu, porkkanat ja perunat ja leikkaa ne hieman pienemmiksi paloiksi. Laita ne pataan 35 minuutin jälkeen. Anna kiehua hiljaa vielä 45 minuuttia. Nosta lihat kattilasta ja pidä lämpimänä. Nosta sipuli ja mausteet kattilasta. Kaada juurekset lävikköön, säästä liemi. Muussaa juurekset, mutta älä aivan hienoksi. Lisää lientä jotta saat haluamasi koostumuksen. Lisää hieman voita, mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile juuresmuussi lihan kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Lammasta