Saaristolaisleipä tai -sämpylät
Tumman saaristolaisleivän tekeminen on yllättävän helppoa! Leipä kannattaa tehdä pitkulaiseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Tummista jauhoista, omenasta ja kaljamaltaista leivottu leipä on terveellinen ja kuitupitoinen.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
2 kpl pitkulaisessa vuossa tai 24 sämpylää
- 6 dl piimää, kaljaa tai olutta
- 2 dl löysähköä omenasosetta
- 2 dl kaljamaltaita
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1½ dl siirappia
- 1 rkl fenkolia, anista tai kuminaa
- 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
- 4 dl ruisjauhoja
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Valmistusohje
Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja omenasose. Mikäli käytät omenamarmeladia, löysytä sitä vedellä. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja.
Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni tai teflonvuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 min.
Tai tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuutissa muffinikolojen koosta riippuen.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka