Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Saaristolaisleipä tai -sämpylät

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tumman saaristolaisleivän tekeminen on yllättävän helppoa! Leipä kannattaa tehdä pitkulaiseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Tummista jauhoista, omenasta ja kaljamaltaista leivottu leipä on terveellinen ja kuitupitoinen.

2 kpl pitkulaisessa vuossa tai 24 sämpylää

  • 6 dl piimää, kaljaa tai olutta
  • 2 dl löysähköä omenasosetta
  • 2 dl kaljamaltaita
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1½ dl siirappia
  • 1 rkl fenkolia, anista tai kuminaa
  • 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Valmistusohje

Lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää siihen maltaat ja omenasose. Mikäli käytät omenamarmeladia, löysytä sitä vedellä. Anna olla hetki, kunnes seos on kädenlämpöistä, liuota silloin joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, mausteet ja jauhoja.

Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni tai teflonvuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 min.

Tai tee sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuutissa muffinikolojen koosta riippuen.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras

Tuoreimmat aiheesta

Sämpylät