Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Villiyrtit: Iisan Melting summer –focaccialeipä

Eps.6.Villiyrtit.IISA
Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 01.11.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kuudennessa jaksossa hyödynnettiin villiyrttejä leivonnassa. Tässä Iisan mehevä focaccia.

Melting summer –foccacialeipä

  • - Voikukkapesto, viikuna, gorgonzola ja prosciutto foccacia
  • - Pellillinen/ iso vuoka (esim. 30 x 44 cm)

Raaka-aineet

  • - 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • - 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • - 1 ½ tl suolaa
  • - 4 rkl oliiviöljyä
  • - 1-2 rkl hunajaa
  • - 8–10 dl vehnäjauhoja
  • - ripaus sokeria

- Lisäksi

  • - ¾ dl oliiviöljyä
  • - 1–2 tl sormisuolaa

Voikukkapesto

  • 4-5 dl voikukanlehtiä
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 1,2 dl pinjansiemeniä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 0,8 dl raastettua parmesaanijuustoa
  • 0,8 dl oliiviöljyä (lisää tarvittaessa)
  • hyppysellinen suolaa

Täytteet

  • 8 kpl tuoretta viikunaa (1 viikuna leikattu 4 osaan)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • n. 150g murennettua gorgonzola juustoa (tai haluamaasi juustoa)
  • n. 80-100g ohutta prosciuttoa (ilmakuivattu kinkkua)

Koristelu (oman maun mukaan)

  • Syötäviä voikukkia koristeeksi (ei tien vierestä poimittuja, jottei katupölyä)
  • Voikukan lehtiä koristeeksi
  • Kourallinen tuorebasilikan lehtiä
  • Paksua balsamico -kastiketta tarjoiluun (valinnainen)

Valmistusohje

Valmistus:

1. Sekoita lämpimään veteen hiiva (tuorehiiva n. 40 astetta sekoitettuna suoraan veteen, kuivahiiva n. 45 astetta sekoitettuna ensin jauhoihin), suola, oliiviöljy ja hunaja. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia koneella tai n. 10 minuuttia käsin. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa, mutta edelleen hieman tarttuvaa. (Tarkista aika kellosta, jotta leivästä tulee kuohkeaa.)

2. Peitä kulho kelmulla. Laske kuumaa/lämmintä vettä altaaseen ja laita taikina kulhossa kohoamaan veden päälle. Anna kohota n. 30-40 minuuttia.

3. Valmista pesto sillä aikaa. Sekoita monitoimikoneessa voikukan varret, basilika, siemenet ja valkosipuli. Sekoita kunnes tasaista. Lisää parmesaani ja sekoita uudelleen. Lisää oliiviöljyä pikkuhiljaa, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Mausta suolalla.

4. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele paperi muutamalla rkl oliiviöljyä tai voitele vuoka suoraan oliiviöljyllä.

5. Kaada taikina pellille ja levitä se sormia apuna käyttäen levyksi pellille. Voit kostuttaa sormia vedellä tai oliiviöljyllä helpottaaksesi käsittelyä. Tee tämä varovasti, jotta et paina kaikkea ilmaa taikinasta pois.

6. Anna leivän kohota peitettynä vielä 20-30minuuttia.

7. Valmista sillä aikaa täytteet: Sekoita kulhossa neljäsosiin viipaloidut viikunat, hunaja ja balsamico. Viipaloi kinkku. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

7. Painele sormilla kohonneeseen leipään syviä kuoppia. Voitele leipä runsaasti pestolla (saa upota kuoppiin). Lisää sen jälkeen haluamasi juusto. Lisää viikunat ja pärski kulhosta mehut ympärille. Lopuksi lisää kinkkuviipaleet (halutessasi voit lisätä ne myös vasta uunista tulon jälkeen) ja ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.

8. Laita leipä uuniin ja alenna lämpötila 225 asteeseen. Paista leipää noin 12-15 minuuttia, kunnes kullanvärinen. Nosta tarjoiltavaksi ja koristele tuoreilla voikukilla sekä voikukan lehdillä. Halutessasi voit pursottaa paksusta balsamicosta raitoja päälle.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit