Strutsivartaat vihannesriisin ja madeirakastikkeen kera

Strutsinliha sopii hyvin grillaukseen, mutta liha on grillattava miedolla lämmöllä. Kun liha on saanut väriä, lisää etäisyyttä hiillokseen tai kääri vartaat folioon. Kun lihan sisälämpötila on 67 astetta se on edelleen vaaleanpunaista ja mehukasta. Lihan karkeiden syiden ansiosta se maustuu marinadista nopeasti.

Neljälle

  • 600 g luutonta strutsinlihaa
  • ½ dl neutraalia öljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl currya
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • ½ tl suolaa

Vihannesriisi

  • 3 dl riisiä
  • ½ keltasipuli
  • voita paistamiseen
  • 6 dl lientä
  • 1 pieni porkkana
  • ½ purjo
  • 80 g palsternakkaa
  • ½ punainen paprika
  • ½ keltainen paprika

Madeirakastike

  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl madeiraa
  • 4 dl lihalientä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Vartaat: Purista valkosipuli öljyyn, mausta paprikajauheella ja currylla. Kuutioi strutsinliha ja laita marinadiin, marinoi n. 1 tunti. Tee kuutioista vartaita ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Mausta suolalla. Grillaus uunissa: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Ruskista vartaat paistinpannulla voissa. Jälkipaista uunissa n. 8 minuuttia tai kunnes liha on läpikypsää. Grillaus hiiligrillillä: Anna lihan saada väriä lähellä hiillosta. Nosta sitten ritilää ja grillaa vartaat valmiiksi kaukana hiilloksesta, n. 5-8 minuuttia. Kääntele vartaita moneen otteeseen.

2. Vihannesriisi: Hienonna sipuli. Ruskista riisi ja sipuli kattilassa nokareessa voita. Lisää liemi ja anna kiehua kunnes riisi on kypsää. Kuutioi porkkana, purjo ja palsternakka, viipaloi paprika. Paista vihannekset nopeasti ja sekoita riisin kera.

3. Madeirakastike: Hienonna salottisipuli. Sulata voi kattilassa. Paista salottisipulia voissa ruskistamatta. Ota kattila liedeltä, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Kuumenna toisessa kattilassa madeira ja liemi kiehuvaksi. Laita ensimmäinen kattila takaisin liedelle ja lisää madeiraliemi vähän kerrallaan, samalla koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.