Tutkijat kartoittivat viheliäisen bakteerin DNA:n Lymen taudin nujertamiseksi

Tutkijat ovat onnistuneet tekemään geneettisen analyysin Lymen tautia aiheuttavasta bakteerista.

Tiedejulkaisu EurekAlert uutisoi CUNY Graduate Center -laitoksen kansainvälisestä tutkijatiimistä, joka on tutkinut borrelioosia eli Lymen tautia aiheuttavia bakteerikantoja eri puolilta maailmaa.

Duodecim Terveyskirjasto kiteyttää Lymen taudin sivuillaan seuraavasti: Lymen borrelioosi on korkkiruuvin mallisen bakteerin (Borrelia burgdorferi) aiheuttama infektiotauti, joka tarttuu puutiaisen (Ixodes ricinus tai I. persulcatus) puremasta. Jos tartunta jää akuutissa vaiheessa huomaamatta, bakteeri voi levitä verenkierron kautta muihinkin elimiin ja aiheuttaa levinneen (disseminoituneen) tulehduksen.

EurekAlert kertoo, että tutkijoiden mukaan Lymen tautia aiheuttavan bakteerin DNA:n kartoitus saattaa tulevaisuudessa parantaa taudin toteamista, hoitoa ja ehkäisemistä.

Tutkimuksessaan biologit kartoittivat kymmeniä Lymen tautia aiheuttavia bakteerikantoja eri puolilta maailmaa. Tutkijoiden mukaan DNA:n kartoituksen myötä käyttöön on mahdollista saada vahva työkalu taistelussa Lymen tautia vastaan.

– Ymmärtämällä sitä, miten nämä bakteerit kehittyvät ja vaihtavat geneettistä materiaalia, olemme samalla paremmin varustautuneita seuraamaan bakteerien leviämistä ja vastaamaan niiden kykyyn sairastuttaa ihmisiä, tutkijat toteavat.

Lue myös:

    Uusimmat