Asia, joka vanhempien pitäisi nuorille opettaa: "Harva opiskelija tietää"

Vesilaskujen suuruus voi tulla ensimmäistä kertaa omilleen muuttaneille yllätyksenä. 

Kerroimme aiemmin konkari-isännöitsijän kokemuksia liittyen omituisiin asioihin, joita ihmiset viemäreihinsä tunkevat. Eläköitynyt isännöintialan yrittäjä Mauri Niemelä kertoi löytäneensä putkista muun muassa perunoita ja kuolleen marsun.

Kuinka yleistä on, että viemäreihin tungetaan mitä vain?

– Voi sanoa niin, että pääsääntöisesti ihmiset ymmärtävät ja varttuneemmat ihmiset ymmärtävät, konkari-isännöitsijä toteaa Huomenta Suomessa.

Yksi kokematon ryhmä kuitenkin on. Niemelä muistuttaa, että joka syksy iso määrä opiskelijoita muuttaa ensimmäistä kertaa vanhempiensa luota opettelemaan yksin asumista. 

– Sitten siellä opetellaan elämään, ja heillä ei välttämättä ole sitä tietoa viemäreistä tai vesilaskujen suuruudesta tai veden kulutuksesta. Kyllä isännöitsijä toimii silloin kasvattajana.

"Jos vanhemmat sinä tilanteessa eivät kerro..."

Niemelä huomauttaa, että esimerkiksi teini-ikäisten suihkujen pituus kasvaa huomattavasti tietyssä iässä.

– Jos vanhemmat siinä tilanteessa eivät kerro lapselle, että mitä se maksaa, niin sitten isännöitsijä on se, joka kertoo. Eli hän lähettää laskun asukkaalle siitä kulutetusta vedestä. Ja tietenkin se opiskelija on yllättynyt, kun hän saa yllättäen vesilaskun.

Usein opiskelija ei tiedustele isännöitsijältä, onko lasku oikein, vaan kyselee kavereilta.

– Kaverit vastaavat, että ei tietenkään ole mahdollista, että se on aivan liian iso. Ja sitten kun ruvetaan selvittämään, niin harva opiskelija tietää sen, että vedenkulutus keskimäärin on noin 150 litraa per henkilö vuorokaudessa. Ja kun se muutetaan rahaksi ja siinä on lämmintä vettä, niin se on kuitenkin yllättävän iso lasku sille, joka ei tiedä ollenkaan veden kuluttamisesta.

Katso koko haastattelu MTV Katsomosta! Haastattelussa myös Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Missä tilanteessa isännöitsijä on neuvonut purkamaan vuokrasopimuksen heti?

Lue myös:

    Uusimmat