"Lähes täysin negatiivinen asia useimmille ihmisille" – sinunkin kannattaisi harkita herätyskellostasi luopumista

COLOURBOX20636941
Kuvituskuva.Ekachai Lohacamonchai COLOURBOX
Julkaistu 31.08.2017 20:30

MTV LIFESTYLE

Aina niin ärsyttävästä herätyskellosta luopumista kannattaisi terveydenkin puolesta harkita!

Digg-sivuston juttusarjassa "Mitä tapahtuisi, jos..." pohditaan, mitä tapahtuisi, jos ihmiset toimisivat aina tietyllä tavalla tai lopettaisivat tietyn tavan. Sivusto päätti selvittää, mitä tapahtuisi, jos ihminen vain luopuisi herätyskellostaan.

Tehtävä kuulostaa mahdottomalta: kuka ihme heräisi seitsemältä työaamuna, jos kello ei muistuttaisi siitä? Suurin osa ihmisistä luottaa herätyskellon voimaan. Tohtori David Rapoportin mukaan herätyskellosta luopumista kannattaisi harkita. 

– Yksinkertaisesti sanottuna se olisi mahtava asia terveytesi kannalta. Se on tapa, jolla meidät on suunniteltu.

Rapoport on erityisen kiinnostunut unihäiriöistä, kuten uniapneasta.

Ihminen nukkuu noin 90 minuutin sykleissä, joita on yön aikana useita. Keholla on oma, sisäinen kello, joka kontrolloi uneen vaipumista ja heräämistä. Herätyskelloa kehon rytmit tai syklit eivät kuitenkaan kiinnosta.

– Herätyskello on lähes täysin negatiivinen asia useimmille ihmisille. Herätyskello on ulkoinen ärsyke, joka sanoo ”nouse ylös” sellaiseen aikaan, kun kehosi ei halua herätä.

COLOURBOX14890535COLOURBOX

Yöunessa on monta eri vaihetta: uni alkaa kevyenä ja syventyy sitten REM-vaiheeseen, jossa silmät liikkuvat runsaasti. Ihminen herää luonnostaan kevyen unen vaiheessa, joka onkin paras aika herätä. Herätyskello sen sijaan soi silloin, kun se on ohjelmoitu soimaan. Jos herätys tapahtuu syvän unen vaiheessa, herääminen on monelle niin tuttu, hyvin epämiellyttävä kokemus.

– Tarvitset nukkuessasi tietyn määrän tunteja, mutta myös tiettyä säännöllisyyttä ja rytmiä unisyklin sisällä, Rapoport sanoo.

"Paras tapa tietää, nukutko tarpeeksi, on..."

Viikonlopun pidemmät unet vain pahentavat tilannetta, jos herätyskello pilaa unisykliä arkisin.

– Monet ihmiset riistävät itseltään unta viikon aikana, ja viikonloppuna he yrittävät maksaa univelan. Ihmiskehoa ei ole oikeastaan suunniteltu tällaiseen, Rapoport kuvaa.

Keho haluaisi nukahtaa ja herätä joka päivä samaan aikaan. Jos ihminen siis nukkuu lauantaisin yhteentoista, hänen kehonsa odottaa, että unet jatkuvat maanantaina yhtä pitkään.

Lue myös: Uniasiantuntija: Torkuttaminen on aamun pahin virhe

– Jos olisit samassa tahdissa biologiasi kanssa, heräisit joka päivä samaan aikaan. Paras tapa tietää, nukutko tarpeeksi, on herätä, ennen kuin kello soi.

Jos kellosta onnistuisi luopumaan, elämä muuttuisi Rapoportin mukaan paljon paremmaksi.

Termi ”nukkua hyvin” onkin tavallaan harhaanjohtava, koska ”hyvä uni” on vain normaalia unta. Rapoportin mukaan hyvää oloa ei saisi trivialisoida, sillä hyvän olon tunne elämässä ei ole vähäinen asia. Unta ei saisi pitää pelkkänä valinnaisena asiana, jota vain heikot kaipaavat.

– Ajatus siitä, että vain heikot nukkuvat, on yhteiskunnassamme hyvin läpitunkeva, ja se todella kaivaa maata unen tärkeydestä oppimiemme asioiden alta.

Lähde: Digg.com, Sleepmedicinenyc.com

***

6:52img

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen