Sokeriton limu voisi tässä tapauksessa auttaa laihtumaan – toimii jopa yhtä hyvin kuin veteen vaihtaminen

3:26imgKATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria
Julkaistu 29.03.2022 10:51

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Tutkimuksen mukaan sokeriton limu voisi auttaa laihtumaan, jos sillä korvaa sokerisen vaihtoehdon.

Sokerilla makeutettujen juomien vaihtaminen sokerittomiin tai vähäsokerisiin vaihtoehtoihin auttaa laihtumaan yhtä hyvin kuin veteen vaihtaminen, tuore tutkimus osoittaa. Sokerijuomat ovat monille keskeinen liikaenergian lähde ja siksi niiden kulutusta olisi hyvä vähentää.

Sokerilimuista on tutkimuksissa löydetty useita huonoja puolia. Ne esimerkiksi saattavat edistää kolesteroliongelmia, ja niitä paljon juovat näyttäisivät sairastuvan rasvamaksaan muita todennäköisemmin.

Lue myös: Limujen juomisen vähentämiseen on löytynyt yksi toimiva keino

Vaihtaminen pudotti painoa sekä pienensi painoindeksiä ja rasvaprosenttia

Tutkimuksen tulokset perustuvat 17 tutkimuksen aineistoihin ja yhteensä yli 1 700 keskimäärin 33-vuotiaan seurantatietoihin. Tutkimuksissa selvitettiin sokerijuomien korvaamista sokerittomilla tai vähäsokerisilla juomilla tai vedellä.

Sokerijuomien vaihtaminen sokerittomiin juomiin pudotti osallistujien painoa, pienensi painoindeksiä ja rasvaprosenttia sekä vähensi maksaan kertynyttä rasvaa, analyysi osoitti. Vaikutus oli samansuuntainen kuin tutkimuksissa, joissa sokerijuomat on korvattu vedellä.

Lue myös: Susanna joi kaksi litraa energiajuomaa ja kahvit päälle – varoittaa suurkulutuksen seurauksista: "Käyttö pysähtyi kerrasta"

Nestemuodossa nautittuna sokerit eivät lisää kylläisyyttä

Lisätyllä sokerilla makeutetut juomat ovat erityisen lihottavia, koska ne sisältävät paljon energiaa. Nestemuodossa nautittuna sokerit eivät myöskään lisää kylläisyyttä samaan tapaan kuin kiinteässä muodossa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista vähintään ylipainoisia on 63 prosenttia naisista ja 72 prosenttia miehistä. Lihavia on naisista 28 ja miehistä 26 prosenttia. Melkein joka toisella aikuisella on vyötärölihavuutta.

Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Noin 160-senttimetrisille tämä tarkoittaa 77–90 kiloa ja 180-senttimetrisille 97–113 kiloa.

Lue myös: MTV:n makutestissä 8 sokeritonta kolajuomaa: Halpismerkki yllätti – miten kävi Coca-Cola Zeron ja Pepsi Maxin?

Katso myös: Onko jogurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen:

1:34img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Juomat