Haaveiletko pyöreästä pepusta tai vahvasta ylävartalosta? Tietylle lihasryhmälle kohdistettu treeni voi tuottaa silmää miellyttäviä tuloksia, mutta pidemmällä tähtäimellä aiheuttaa ikäviä ongelmia.
Kokonaisvaltaisesti toimivaa kehoa toivovan on syytä liikkua kokonaisvaltaisesti.
– Lihasepätasapainot voivat tuottaa ongelmia. Voi tulla vammoja, jos tiettyjen lihasryhmien toiminta on heikkoa ja yhden lihasryhmän voima korostuu, sanoo ”lihastohtori” Juha Hulmi.
Liikuntatieteiden tohtori, akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Hulmi perkaa tuoreessa kirjassaan ”Lihastohtori 2: Hautaa humpuuki – tutkitulla tiedolla tavoitteisiin” muun muassa harhaluuloja treenaamisesta.
Vahva alavartalo on tärkeä, mutta liika on liikaa
Alavartalossa sijaitsevat toimintakyvyn kannalta tärkeimmät lihakset. Kuvituskuva.Shutterstock
Varsinkin takavuosina miehillä oli tapana keskittyä ylävartalon treenaamiseen. Naisille tyypillisempänä epätasapainoisena kuntosaliharjoitteluna voi yleistäen nähdä erityisesti pakaralihaksiin kohdistuvan treenin.
Hulmi muistuttaa, että alavartalossa sijaitsevat ihmisen toimintakyvyn kannalta tärkeimmät lihakset. Ylävartalotreenin painotus jättää alavartalon heikoksi, mikä voi kasvattaa riskiä loukkaantumisiin. Toisaalta alavartaloon keskittyvässäkin treenissä on ongelmansa.
– Voi tulla esimerkiksi alaselkävaivoja, kun on harjoiteltu yksipuolisesti, Hulmi kertoo.
Huonoa ryhtiä sekä kipuja
Ylä- ja alavartalon lihasten epätasapaino on myös yleinen pystyasentoon vaikuttava tekijä. Lihasepätasapaino voi johtaa pystyasennon muutoksiin, kuten huonoon ryhtiin, ja esimerkiksi selkä- ja hartiakipuihin. Ongelmat eivät välttämättä näy heti, vaan pitkällä aikajänteellä.
Ehkäisykeino on yksinkertainen: kokonaisvaltainen treeni.