Tuore tutkimus: Ilmansaasteilla yhteys nuorten masennukseen – riski sairastua jopa nelinkertainen

4:30imgNuorten masennuslääkkeet yleistyvät, ja entistä useampi jää nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Katso aiheesta video!
Julkaistu 31.01.2019 16:00

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ilmansaasteet voivat pahimmillaan jopa nelinkertaistaa nuoren riskin sairastua masennukseen, paljastaa uusi tutkimus. Aiheesta uutisoi The Guardian.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huono ilmanlaatu lisää masennusalttiutta nuorilla. Kyseessä on ensimmäinen analyysi, jossa selvitetään ilmansaasteiden vaikutusta teinien mielenterveyteen.

Psychiatry Research -julkaisussa ilmestyneen englantilaistutkimuksen mukaan niillä nuorilla, jotka olivat altistuneet saastuneelle ilmalle 12-vuotiaana, oli jopa 3–4 kertaa suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen.

The Guardian kirjoittaa, että näin ollen ilmansaasteet ovat suurempi riskitekijä teinien masennukselle kuin fyysinen väkivalta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että se lisää 1,5-kertaisesti riskiä masennustiloihin.

LUE MYÖS: Kuinka kauan teinisi viettää aikaa ruutujen edessä? Voi kaksinkertaistaa masennusriskin

Tutkijoiden mukaan tulokset ovat erityisen merkittäviä myös siksi, että noin 75 prosenttia mielenterveysongelmista alkaa lapsuudessa tai murrosiässä, kun aivot kehittyvät nopeasti.

– Ilmansaasteiden korkeat pitoisuudet eivät vain ole hyväksi, ja erityisesti lapsille, oli kyseessä sitten fyysinen terveys tai mielenterveys. On järkevää välttää alueita, joissa on kaikista korkeimmat ilmansaasteen tasot, kommentoi Kings College Londonin tutkija Helen Fisher The Guardianin mukaan.

Ilmansaasteilla mahdollisesti yhteys myös antisosiaaliseen käytökseen

Tutkimuksessa vertailtiin lontoolaisen lapsiryhmän terveyttä korkealaatuiseen dataan ilmansaasteista. Mukana ryhmässä oli 284 lasta.

Niillä lapsilla, jotka asuivat 12-vuotiaina 25 prosentilla kaikista saastuneimmilla alueilla, oli 3–4 kertaa todennäköisemmin masennus 18-vuotiaana verrattuna ryhmään, jotka asuivat 12-vuotiaana 25 prosentilla vähiten saastuneista alueista.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa mielenterveyteen, kuten perheen mielenterveystausta, tulotaso, kiusaaminen ja tupakointitavat.

Tutkimuksessa havaittiin myös kohonnut riski antisosiaaliseen käyttäytymiseen. Tulos ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkittävä, joten tästä tarvitaan vielä lisää tutkimuksia. Myös ilmansaasteiden yhteyttä ahdistuneisuuteen ja ADHD:hen tutkittiin, mutta mitään yhteyttä ei havaittu.

Suomessa ei kuitenkaan ole ehkä yhtä suurta syytä huoleen kuin Isossa-Britanniassa. Toukokuussa 2018 Ilmatieteen laitos kertoi, että Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Suomen ilmanlaatu oli paras maailmassa. Englanti oli tilastossa sijalla 15.

Lähteet: The Guardian, Psychiatry ResearchIlmatieteen laitos 

Tuoreimmat aiheesta

Masennus