Monipuolinen terveyspommi: Tätä jouluherkkua kannattaisi syödä ympäri vuoden
Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voisi käyttää ruoanlaitossa paljon nykyistä monipuolisemmin.
Monelle pähkinät ja erilaiset pähkinäsekoitukset kuuluvat oleellisesti juuri joulun aikaan, mutta Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat tiedotteessaan, että niitä kannattaisi syödä oikeastaan ympäri vuoden.
Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä toteaa, että pähkinät sopivat hyvin juuri syksyn aikaan täydentämään kotimaisia raaka-aineita.
– Pähkinöitä on helppo lisätä ruokiin tuomaan makua ja rakennetta, Suontausta toteaa tiedotteessa.
Vaikka pähkinöitä ei kannatakaan kahmia suuhunsa kaksin käsin, sopivat erilaiset pähkinät, mantelit ja siemenet monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan.
Terveellisiä maltilla syötyinä
Ruoanlaiton ja leivonnan lisäksi pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä sekä marjoista saa ihan jo sellaisenaan hyvän välipalan tai retkievään.
– Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena, Suontausta vinkkaa.
Kokeile esimerkiksi Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttua Pinjan Snickers-raakakakkua tai Pähkinä-hedelmä-porkkanaleipiä.
Katso videolta, miten valmistat helposti terveellisen vaihtoehdon jäätelölle. Juttu jatkuu videon alla.
Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa ja ovat rasvaisia, mutta ne sisältävät kuitenkin juuri pehmeitä rasvahappoja. Pehmeät rasvahapot tekevät hyvää sydämen ja aivojen verisuonille sekä alentavat veren LDL-kolesterolipitoisuutta eli laskevat niin sanottua "pahaa kolesterolia".
– Vaikka pähkinät ovat terveellisiä, niitä ei kannata syödä ylen määrin. Niitä ei myöskään kannata hamstrata kilotolkulla kotiin, varsinkin, jos käyttö on satunnaista ja vähäistä, Suontausta muistuttaa.
Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, että runsasrasvaisina helposti pilaantuvat pähkinät kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pakkauksissa viileässä sekä suojattuna valolta.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras