Pähkinä-hedelmä-porkkanaleivät

Sekoita leipätaikinaan ihania ja hyödyllisiä aineksia. Leivistä tulee meheviä ja maukkaita. Tällaiseen leipään et tarvitse edes päällyksiä, pelkkä voikin riittää, eikä sitäkään tarvitse välttämättä. Hyvä leipä kuuluu keittojen ja salaattien seuralaiseksi.

1 suuri leipä

  • 1 iso porkkana
  • 100 g hasselpähkinöitä
  • 200 g kuivattuja aprikooseja
  • 5 dl vettä
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 50 g hiivaa
  • 6 dl karkeaa ruisjauhoa
  • 7-8 dl durum- tai tavallista vehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Raasta porkkana hienoksi, rouhi pähkinät ja pilko aprikoosit. Mittaa kulhoon kädenlämmin vesi ja sekoita siihen öljy, hiiva ja suola. Lisää porkkana, pähkinät ja aprikoosit. Työstä joukkoon jauhot, aloita vähäisellä määrällä. Vaivaa voimakkaasti 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsivoimin. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi kulhossa, noin 40 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Ota taikina leivinpöydälle ja vaivaa kevyesti. Jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele ne pitkiksi säikeiksi ja puno ne yhteen isoksi limpuksi. Kohota peitettynä uunipellillä, kunnes taikina ponnahtaa nopeasti takaisin, kun sitä painaa sormella, noin 30 minuuttia.

3. Paista 10 minuuttia, alenna lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia. Jäähdytä ritilällä peittämättömänä, niin saat rapean kuoren.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!