Aiolia kolmella tavalla

Ranskassa ja Espanjassa syödään paljon aiolia. Se maistuu hyvältä keiton kanssa, erityisesti kalakeiton. Lisukkeena aioli toimii sekä lihan että kasvisten kera. Monipuolisuutensa takia aioli on myös hyvä kastike seisovaan pöytään.

Neljälle

  • 2 munankeltuaista
  • 2 ½ dl oliiviöljyä
  • 3 kunnonkokoista valkosipulinkynttä
  • ½ tl suolaa
  • 1 maustemitta valkopippuria

Limeaioliin

  • 1 lime

Chiliaioliin

  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl chilikastiketta

Valmistusohje

1. Perusresepti: Anna öljyn seistä esillä niin että se on huoneenlämpöistä kun alat valmistaa aiolia. Kuori valkosipulinkynnet ja purista valkosipuli suoraan kulhoon. Lisää keltuaiset. Kaada oliiviöljy sitten mukaan tippa kerrallaan, samalla voimakkaasti sekoittaen. Älä kaada öljyä liian nopeasti. Loppua kohden voit kaataa sen ohuena norona. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Limeaioli. Pese lime, raasta kuori hienosti ja purista mehu. Sekoita mehu ja raaste aioliin.

3. Chiliaioli: Halkaise chili pituussuuntaan, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sekoita chiliä aioliin maun mukaan, lisää sitruunamehu ja chilikastike.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.