Aito bolognesekastike – ragù alla bolognese
Julkaistu
Ragù alla bolognese on italialainen jauhelihakastike, joka valmistuu pitkään hauduttamalla. Aidossa bolognesekastikkeessa ei käytetä yrttejä. Voit halutessasi korvata italialaisen pancettan pekonilla. Tämä bologneseresepti on Accademia Italiana della Cucinan suosittelema vuodelta 1982.
Bolognesekastike
- 300 g rasvaista naudanjauhelihaa
- 150 g pancettaa (tai pekonia)
- 50 g porkkanaa
- 50 g selleriä
- 50 g sipulia
- 40 g tomaattipyreetä, tuplakonsentroitua
- ½ lasia puna- tai valkoviiniä
- 180 ml maitoa
- Oliiviöljyä
- Suolaa ja pippuria
Lisäksi
- 400 g tuoretta tagliatelle tai fettucinea
- Parmesaania
Valmistusohje
Aito bolognese valmistuu näin:
- Paista pancetta pannulla oliiviöljyssä, kunnes rasvaa alkaa irrota. Älä kärvennä.
- Lisää pieneksi kuutioidut porkkana, selleri ja sipuli. Kuullota sekoittaen.
- Lisää jauheliha ja ruskista.
- Lisää tomaattipyree ja viini. Sekoita hyvin.
- Lisää maitoa hiljalleen pannulle koko ajan sekoittaen.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pannu kannella ja anna bolognesen porista hiljalleen 3-4 tuntia, välillä sekoittaen. Jos bolognese näyttää kuivuvan, lisää vähän maitoa.
- Tarjoile bolognesekastike tagliatellen tai fettuccinen kanssa (ei spagetin!). Viimeistele annos parmesaanijuustolla. Voit myös sekoittaa hieman voita ensin pastan joukkoon, sen jälkeen parmesaania ja lopuksi lisätä bolognesekastiketta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa