Kuminasämpylät

Nämä sämpylät maustetaan kuminalla. Voit korvata kuminan jollakin muulla leipämausteella, siemenillä tai pähkinöillä. Kuminasämpylät sopivat hyvin keiton kanssa tarjoiltavaksi.

20 sämpylään

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl neutraalia öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kuminaa
  • 1 munanvalkuainen
  • 1 maustemitta suolaa

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon, lisää suola ja tilkka kädenlämpöistä vettä. Sekoita, kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää öljy, hunaja ja loput vedestä. Lisää lähes kaikki kumina ja lähes kaikki vehnäjauhot, mutta säästä hieman koristeluun ja leipomiseen. Työstä taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota kulhossaan peitettynä 30-40 minuuttia vedottomassa paikassa.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Jaa molemmat osat 10 palaan ja leivo 20 yhtä isoa sämpylää. Laita sämpylät voidellulle pellille tai leivinpaperille ja anna kohota vielä 40 minuuttia liinan alla.

3. Vatkaa munanvalkuainen ja suola kupissa. Penslaa kohonneet sämpylät valkuaisella. Ripottele päälle kuminaa. Paista uunin keskitasolla 8-12 minuuttia. Anna jäähtyä ilman liinaa, niin sämpylät saavat rapeamman kuoren.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!