Halstratut silakat

Halstrattujen silakoiden perinteisiä lisäkkeitä ovat keitetyt kuoriperunat, tilli tai ruohosipuli, kermaviili tai kylmä voi ja mielellään auringon kypsentämät tomaatit. Tällä kertaa tarjoilemme silakat peruna-, paprika- ja pinaattipediltä.

Neljälle

  • 1 kg pyyntituoreita silakoita
  • 1 dl karkeaa suolaa

Perunapeti

  • 800 g keitettyjä, kylmiä varhaisperunoita
  • 1 paprika
  • 250 g tuoretta pinaattia
  • 1 dl oliiveja

Salaatinkastike

  • 1 ½ rkl valkoviinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 5 rkl neutraalia öljyä
  • 1 maustemitta valkopippuria

Valmistusohje

1. Perkaa silakat, mutta jätä selkäruoto paikoilleen. Huuhtele kalat ja laita ne muovipussiin yhdessä suolan kanssa, ravistele. Laita pussi jääkaappiin noin tunniksi. Kääntele pari kertaa, niin että silakat suolaantuvat kauttaaltaan.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise paprika, poista siemenet ja grillaa paprikaa kuori ylöspäin 15 minuuttia. Pane sen jälkeen kuumat paprikanpuolikkaat muovipussissa jääkaappiin 30 minuutiksi. Vedä sen jälkeen paprikasta kuori irti ja suikaloi malto. Huuhtele pinaatit, leikkaa paksut lehtiruodit pois ja revi lehdet pienemmiksi. Viipaloi perunat ja jaa ne sekä pinaattisilppu neljälle lautaselle. Asettele niiden päälle paprikasuikaleet sekä oliivit. Sekoita keskenään suola, pippuri sekä viinietikka ja vatkaa öljy sekaan. Valuta kastike perunapedille.

3. Huuhtele suolaantuneet silakat ja valuta talouspaperin päällä. Lado silakat tiiviiseen riviin halstariin ja paahda niitä grillin hehkussa 4-5 minuuttia puoleltaan. Voit halstrata silakat myös kuumassa paistinpannussa öljytilkassa tai uuniritilällä grillivastuksen alla. Aseta tarjolle perunapedille.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.