1. Kuutioi pekoni, leikkaa makkara lanteiksi, kuori ja silppua sipuli. Halkaise chilit pitkittäin, raaputa siemenet pois ja suikaloi palot. Paista pekonikuutiot ja broilerinpalat kullanruskeiksi isossa kuivassa rautapadassa. Lisää makkara, sipuli ja chilisilppu, mausta chili- ja paprikapulverilla, pippurilla, oreganolla, timjamilla ja laakerinlehdillä. Paista 5-10 minuuttia korkealla lämmöllä, sekoittele, älä polta pohjaan. Purista valkosipulinkynnet sekaan.
2. Leikkaa selleri ohuiksi viipaleiksi ja kuutioi yksi punainen ja yksi vihreä paprika. Loput paprikat käytetään myöhemmin. Lisää riisit pataan ja paista viisi minuuttia. Kaada päälle tomaattimurska ja lisää selleri sekä paprikakuutiot ja lopuksi kanaliemi. Peitä pata kannella, anna keitoksen kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Hauduta hiljaa noin 40 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin, etteivät ainekset pala pohjaan.
3. Kuutioi loput paprikat. Harjaa ja huuhdo simpukat. Tarkista, että ne ovat eläviä. Jos pöytään kopautettu simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Keitä simpukat rapuliemessä. Ne simpukat, jotka eivät keitettäessä avaudu, on myös heitettävä pois. Freesaa valutettuja rapuja tilkassa öljyä yhdessä paprikakuutioiden kanssa. Koristele jambalayapata niillä ja simpukoilla juuri ennen tarjoilua.