Jouluvanukas

Tämä klassinen englantilainen vanukas maistuu parhaalta, jos sen valmistaa etukäteen ja antaa sen levätä jääkaapissa – mielellään kuukauden! Ennen tarjoilua vanukas lämmitetään uunissa, asetellaan lautaselle ja liekitetään rommilla. Tämän reseptin toteuttaaksesi tarvitset lihamyllyn.

1 vanukkaaseen

  • 500 g munuaisrasvaa
  • 600 g vaaleaa leipää paloina
  • 50 g jauhoja
  • 10 kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 3 dl konjakkia
  • 450 g sokeria
  • 200 g tavallisia rusinoita
  • 200 g sulttaanirusinoita
  • 100 g korintteja
  • 100 g sukaatteja
  • 100 g rouhittuja manteleita
  • 150 g omenoita
  • 50 g hillottua inkivääriä
  • 50 g appelsiininkuorta
  • 15 g mausteita (kanelia, muskottia, neilikkaa)
  • 10 g suolaa
  • hillottua sitruunankuorta ja yhden sitruunan mehu
  • hillottua appelsiininkuorta ja yhden appelsiinin mehu

Valmistusohje

1. Hienonna munuaisrasva. Leikkaa leivästä reunat pois ja revi leipä pienemmiksi paloiksi, sekoita munien, jauhojen, konjakin ja munuaisrasvan kanssa.

2. Hienonna rusinat, korintit, sukaatit, mantelit, inkivääri ja appelsiininkuori ja kuutioi omena hienoksi. Jauha kaikki lihamyllyssä yhdessä leipäseoksen, maidon ja mausteiden kera.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kaada taikina 4 voideltuun ja jauhotettuun 1 litran vetoiseen vuokaan. Paista uunissa vesihauteessa 2 tuntia. Anna vanukkaiden jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.