Juuressosetta, sianpotkaa ja perunalastuja

Tätä ruokaa voisi kuvata uudestisyntyneeksi ruotsalaiseksi kotiruoaksi, yksinkertaisesti entisajan husmanskost uusin kujein, joka maistuu kyllä suomalaisillekin. Mutta jos skoonelainen karkeasiemeninen sinappi ei ole meikäläiseen makuun, sen voi toki vaihtaa Suomessa tehtyyn Auran sinappiin.

Neljälle

  • 2 kg riimisuolattua sianpotkaa luineen
  • vettä keittämiseen
  • 1 persiljanippu
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 3 kokonaista maustepippuria

Juuressose

  • 700 g lanttua
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 25 g voita
  • hieman keitinvettä
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • perunalastuja
  • karkeaa sinappia

Valmistusohje

1. Pane sianpotkat runsaan veden kera isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää persiljanvarret ja mausteet. Keitä hiljaa poreillen 2 - 2 ½ tuntia, tai kunnes liha irtoaa luista. Nosta liemestä, jäähdytä, viipaloi ja suikaloi liha.

2. Pese ja kuori juurekset ja leikkaa kaikki pienemmiksi paloiksi. Kuumenna lihankeitinliemi kiehuvaksi. Laita lantut kiehumaan ensin ja porkkanat ja perunat vasta hieman myöhemmin. Keitä juurekset pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Nosta juurekset keitinliemestä ja varo ottamasta mukaan persiljanvarsia, pippureita tai laakerinlehteä. Soseuta puolet juureksista ja kaada joukkoon hieman keitinlientä ja nokare voita. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita soseeseen loput juurekset, niin että saat muusia, jossa on kunnon paloja seassa.

3. Tarjoile potkasuikaleet juuressosepediltä ja koristele perunalastuilla. Tarjoile sinappi erikseen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!