Juustogratinoitu munakoiso-savoijinkaalikakku

Tämän ruoan valmistuksessa on aika lailla puuhaa, mutta tulos on sangen herkullinen. Kiinnitä erityishuomio kastikkeeseen, joka on mahdottoman maukasta ja kuitenkin yksinkertaista ja nopeaa tehdä. Ruoan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa. Tarjoa lisäksi pastaa, riisiä tai linssejä.

Neljälle

  • 1 munakoiso
  • 5 savoijinkaalilehteä
  • 150 g emmental-juustoa
  • oliiviöljyä vuokaan
  • 1 rkl suolaa + 1 tl
  • ½ vihannesliemikuutio

Gremolata

  • 2 rkl persiljasilppua
  • ½ sitruuna
  • 1 valkosipulinkynsi

Kastike

  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 salottisipuli
  • 1 dl vihanneslientä
  • 1 rkl voita

Valmistusohje

1. Pese munakoiso ja leikkaa se pitkittäin puolen sentin siivuiksi, sirottele niiden päälle 1 rkl suolaa ja anna niiden vetäytyä puolituntia. Huuhtele viipaleet runsaassa vedessä. Keitä ne pehmeiksi vedessä, johon on lisätty 1 rkl öljyä. Nosta munakoisot vedestä ja valuta. Keitä kaalinlehdet pehmeiksi samassa keitinliemessä, vain pari minuuttia. Jäähdytä ne heti kylmässä vedessä ja taputtele varovasti kuiviksi talouspaperilla. Säästä keitinliemi ja vahvista sitä vihannesliemikuutiolla.

2. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Aseta kaalinlehti vuoan pohjalle, sirottele kerros juustoraastetta sen päälle, sitten munakoisoa, juustoraastetta ja kaalinlehti ja juustoa kerroksittain. Ripauta suolaa kerrosten väliin. Ylin kerros pitää olla juustoa. Näin pitkälle ruoan voi valmistella etukäteen, mielellään jo päivää aikaisemmin. Ota vuoka esiin jääkaapista hyvissä ajoin, niin se lämpenee helpommin.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Gremolata: pese sitruuna ja raasta puolikas kuoresta. Silppua persilja. Purista valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki keskenään.

4. Lämmitä munakoisokakku vuoassaan uunissa noin 20 minuuttia. Kakun lämmetessä uunissa tee kastike: kuori ja silppua salottisipuli. Kuori 4 valkosipulinkynttä, halkaise ne ja keitä yhdessä salottisilpun ja voin kanssa vihannesliemessä. Kastikkeen kuuluu olla ohutta, vain lievästi saennutta.

5. Kun otat munakoisokakun pois uunista, kokeile, että se on todella kauttaaltaan kuumentunut. Kumoa kakku varovasti vuoasta leikkuulaudalle ja leikkaa kakku neljään osaan terävällä veitsellä. Nosta palat lämpimille lautasille tai tarjoiluvadille. Kaada kastike kakunpalojen ympärille ja tarjoa lisänä pastaa riisiä tai linssejä.

Parhaat ruokaohjelmat