Juustogratinoitu munakoiso-savoijinkaalikakku
Tämän ruoan valmistuksessa on aika lailla puuhaa, mutta tulos on sangen herkullinen. Kiinnitä erityishuomio kastikkeeseen, joka on mahdottoman maukasta ja kuitenkin yksinkertaista ja nopeaa tehdä. Ruoan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa. Tarjoa lisäksi pastaa, riisiä tai linssejä.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Neljälle
- 1 munakoiso
- 5 savoijinkaalilehteä
- 150 g emmental-juustoa
- oliiviöljyä vuokaan
- 1 rkl suolaa + 1 tl
- ½ vihannesliemikuutio
Gremolata
- 2 rkl persiljasilppua
- ½ sitruuna
- 1 valkosipulinkynsi
Kastike
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 salottisipuli
- 1 dl vihanneslientä
- 1 rkl voita
Valmistusohje
1. Pese munakoiso ja leikkaa se pitkittäin puolen sentin siivuiksi, sirottele niiden päälle 1 rkl suolaa ja anna niiden vetäytyä puolituntia. Huuhtele viipaleet runsaassa vedessä. Keitä ne pehmeiksi vedessä, johon on lisätty 1 rkl öljyä. Nosta munakoisot vedestä ja valuta. Keitä kaalinlehdet pehmeiksi samassa keitinliemessä, vain pari minuuttia. Jäähdytä ne heti kylmässä vedessä ja taputtele varovasti kuiviksi talouspaperilla. Säästä keitinliemi ja vahvista sitä vihannesliemikuutiolla.
2. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Aseta kaalinlehti vuoan pohjalle, sirottele kerros juustoraastetta sen päälle, sitten munakoisoa, juustoraastetta ja kaalinlehti ja juustoa kerroksittain. Ripauta suolaa kerrosten väliin. Ylin kerros pitää olla juustoa. Näin pitkälle ruoan voi valmistella etukäteen, mielellään jo päivää aikaisemmin. Ota vuoka esiin jääkaapista hyvissä ajoin, niin se lämpenee helpommin.
3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Gremolata: pese sitruuna ja raasta puolikas kuoresta. Silppua persilja. Purista valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki keskenään.
4. Lämmitä munakoisokakku vuoassaan uunissa noin 20 minuuttia. Kakun lämmetessä uunissa tee kastike: kuori ja silppua salottisipuli. Kuori 4 valkosipulinkynttä, halkaise ne ja keitä yhdessä salottisilpun ja voin kanssa vihannesliemessä. Kastikkeen kuuluu olla ohutta, vain lievästi saennutta.
5. Kun otat munakoisokakun pois uunista, kokeile, että se on todella kauttaaltaan kuumentunut. Kumoa kakku varovasti vuoasta leikkuulaudalle ja leikkaa kakku neljään osaan terävällä veitsellä. Nosta palat lämpimille lautasille tai tarjoiluvadille. Kaada kastike kakunpalojen ympärille ja tarjoa lisänä pastaa riisiä tai linssejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"