Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kesän ensimmäinen kasviskeitto

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämä keitto on ehdottomasti valmistettava kesän ensimmäisistä kasviksista. Valitse siis pieniä, maukkaita perunoita, hentoja porkkanoita, mietoja ja tuoreita sipuleita sekä purjoja. Näin keitosta tulee yhtä suloinen kuin kesä itsekin. Alkuperäisohje on peräisin Ranskasta, eräästä Loiren laakson linnan keittiöstä. Ei kannata antaa keiton odottaa vieraita, anna mieluummin vieraiden odottaa keittoa. Lisukkeeksi sopii vaalea maalaisleipä.

6 annosta

  • 300 g uuden sadon porkkanoita
  • 400 g uuden sadon purjoja
  • 400 g uusia perunoita
  • 400 g uuden sadon sipuleita
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 1 nippu persiljaa
  • 50 g voita
  • 1 1/4 litraa vettä
  • 1 tl suolaa
  • pippuria

Valmistusohje

1. Puhdista purjo ja leikkaa se 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa porkkanat, perunat ja sipuli pienehköiksi paloiksi. Sulata voi reilun kokoisessa padassa ja kuullota sipulia ja purjoa muutama minuutti ilman, että ne ruskistuvat. Sekoita aina välillä.

2. Lisää porkkanat, perunat, suola ja vesi ja keitä kasvikset pehmeiksi. Kaada kasvikset lävikköön. Hienonna persilja ja ruohosipuli.

3. Survo kasvikset tai soseuta ne tehosekoittimella. Sekoita kasvissose ja kasvisten keitinliemi padassa. Kiehauta, lisää ruohosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää juuri ennen tarjoilua keiton pinnalle nokare kylmää voita ja hienonnettua persiljaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kasviskeitto