Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sauli Kemppaisen purjo-perunakeitto ja kukkakaalikeitto

Sauli Kemppainen kukkakaalikeitto
Kukkakaalikeiton päälle voi lisätä erilaisia höysteitä.MTV
Julkaistu 27.01.2025 10:01

MTV LIFESTYLE

Kokki Sauli Kemppainen valmisti tammikuussa 2025 Huomenta Suomessa edullisia keittoja. Nappaa purjo-perunasosekeiton ja kukkakaalikeiton ohje!

Purjo-perunakeitto

  • 200 g jauhoista perunaa
  • 100 g purjosipulia, vaalea osa
  • 50 g voita
  • 6 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 30 g tuorejuustoa
  • 2laakerinlehteä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl kuivattua rakuunaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Kukkakaalikeitto

  • 300 g kukkakaalta
  • 50 g voita
  • 6 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 30 g tuorejuustoa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl kuivattua rakuunaa
  • 1 rkl sitruunanmehua

Valmistusohje

Purjo-perunakeitto:

  1. Kuori perunat ja leikkaa ne kirsikkatomaatin kokoisiksi paloiksi.

  2. Leikkaa purjo pitkittäin puoliksi ja pese hyvin juoksevan veden alla.

  3. Leikkaa purjo vielä vähän pienemmiksi paloiksi.

  4. Sulata voi kattilassa, lisää peruna ja purjo, sekoittele hetki.

  5. Lisää kaikki loput aineet reseptistä ja kiehuttele hiljalleen n. 15–20 minuuttia.

  6. Poista laakerinlehti.

  7. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  8. Halutessa supersileän keiton, laita keitto vielä tiheän siivilän läpi.

Kukkakaalikeitto:

  1. Leikkaa kukkakaali pienemmiksi paloiksi, kirsikkatomaatti on hyvä koko tässäkin.

  2. Sulata voi kattilassa, lisää kukkakaali.

  3. Sekoittele hetki.

  4. Lisää kaikki loput aineet reseptistä ja kiehuttele hiljalleen 15–20 minuuttia.

  5. Poista laakerinlehti.

  6. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  7. Halutessa supersileän keiton, laita keitto vielä tiheän siivilän läpi.

LISUKKEITA KEITOILLE:

PERUNA, 
esim. paistettuna, keitettynä, uunissa paahdettuna.

SIPULI JA PUNASIPULI,
esim. paistettuna, pikkelöitynä, friteerattuna tai marinoituna.

BATAATTI,
esim. paahdettuna pannulla tai uunissa

LEIPÄKRUTONKI,
paista rapeaksi öljyssä tai voissa

PARSAKAALI JA KUKKAKAALI,
paahda varovasti erittäin kuumassa uunissa.

HERKKUSIENI,
paista pannulla vaikkapa öljyssä tai voissa.

FETAJUUSTO,
naturellina parhaimmillaan

KIRSIKKATOMAATTI,
Paahda nopeasti kuumassa uunissa tai paahda paistinpannulla niukassa öljyssä.

PEKONI JA CHORIZO,
paahda pieneksi leikattu pekoni tai chorizo kuivalla pannulla medium lämmöllä. Ota pannulle tuleva tuotteen oma rasva talteen ja käytä jossakin vaikka paistamiseen.
Voi myös lisätä vaikka keiton päälle makua antamaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kasviskeitto