1. Vihannessalaatti: Kuori porkkana ja keitä se pehmeäksi, jäähdytä ja kuutioi se pieneksi. Kuutioi myös omena, kurkku ja maustekurkku pieneksi. Laita vihanneskuutiot ja herneet kulhoon. Sekoita suola ja pippuri majoneesiin ja kermaviiliin ja kääntele vihannesten joukkoon.
2. Leikkaa sämpylät halki. Nypi vähän sisustaa pois, niin että täytettä mahtuu enemmän. Laita jokaiselle sämpylälle salaatinlehti ja kinkkuviipale. Jos sämpylät syödään heti, lisää vihannessalaatti kinkulle ja nosta sämpylän kansiosa päälle. Jos olet lähdössä retkelle tai matkalle, paina sämpylän kansi heti kiinni kinkun jälkeen ja kääri jokainen sämpylä erikseen tuorekelmuun. Ota vihannessalaatti mukaan purkissa, josta jokainen voi ottaa sämpylänsä väliin halunsa mukaan.