Koko Suomi leipoo: Kasvimaan juhannusröra, Juulian resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.
Perunarieskaset
- 800 g uuden sadon perunoita
- n. 2 dl kevytmaitoa
- 50g voita
- 3 kpl (2 munaa ja yksi keltuainen) ananmunia
- 6 (5+1) dl erikoisvehnäjauhoja
- 3 tl suolaa
- 1 rkl rypsiöljyä
Mummon retiisit
- 200 g retiisejä
- 0,5 dl juoksevaa hunajaa
- 0,5 dl valkoviinietikkaa
- 0,5 dl vettä
- ¼ tl suolaa
- 0,5 dl tilliä
Mast-o khiar
- 300 g retiisit
- 2 dl keltaisia rusinoita
- 500 g turkkilaista jogurttia
- 0,5 dl tilliä
- 0,5 dl minttua
- 0,5 tl suolaa
- 0, 5tl mustapippuria
- 3 rkl mietoa oliivioljyä
- 1 valkosipulin kynsi
Gremolata
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 kpl luomu sitruuna
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 0,5 tl suolaa
Hävikki-sour
- Ylijäämä valkuainen
- Ylijäämä sitruunamehu
- Ylijäämä hunaja
- Ylijäämä mintunlehdet
Valmistusohje
PERUNARIESKASET: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Keitä uudet perunat kuorineen hyvin suolatussa vedessä. Survo kuumat perunat perunasurvimella ja lisää joukkoon voi ja desin verran maitoa. Sekoita survotun perunan joukkoon kananmunat, 0,5dl maitoa ja 1tl suolaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää 5 dl vehnäjauhoja ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta öljytyn pyöreän (tai kalan muotoisen) muotin ja lusikan avulla pyöreitä rieskasia pellille, myös jauhoja voi käyttää apuna. Paista 225 asteessa 20 minuuttia.
MUMMON RETIISIT: Siivuta retiisit mandoliinilla 3ml siivuiksi. Tee liemi: laita kannelliseen astiaan vesi, hunaja, etikka, suola ja hienonnettu tilli, hölskytä sekaisin. Lisää liemen joukkoon siivutetut retiisit, hölskytä sekaisin ja siirrä kylmään maustumaan.
MAST-O KHIAR: Raasta retiisit. Valuta raastetut retiisit ja turkkilainen jogurtti. Hienonna yrtit.
GREMOLATA: Laita kaikki aineet korkeaan kulhoon ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi.
KOKOAMINEN: Levitä Mast-o khiar perunarieskasten päälle. Asettele päälle mummon retiisit. Pirskottele päälle gremolataa.
HÄVIKKI-SOUR: Laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista kunnes valkuainen vaahtoaa. Kaada kauniisiin laseihin, toppaa kuplavedellä ja koristele ylijäämämintulla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras