Koko Suomi leipoo: Kasvimaan juhannusröra, Juulian resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps6_beautyshots_taidonna25C225A8yte_juulia_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa valmistettiin välipalaherkku.

Perunarieskaset

  • 800 g uuden sadon perunoita
  • n. 2 dl kevytmaitoa
  • 50g voita
  • 3 kpl (2 munaa ja yksi keltuainen) ananmunia
  • 6 (5+1) dl erikoisvehnäjauhoja
  • 3 tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä

Mummon retiisit

  • 200 g retiisejä
  • 0,5 dl juoksevaa hunajaa
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 0,5 dl vettä
  • ¼ tl suolaa
  • 0,5 dl tilliä

Mast-o khiar

  • 300 g retiisit
  • 2 dl keltaisia rusinoita
  • 500 g turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl tilliä
  • 0,5 dl minttua
  • 0,5 tl suolaa
  • 0, 5tl mustapippuria
  • 3 rkl mietoa oliivioljyä
  • 1 valkosipulin kynsi

Gremolata

  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 kpl luomu sitruuna
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa

Hävikki-sour

  • Ylijäämä valkuainen
  • Ylijäämä sitruunamehu
  • Ylijäämä hunaja
  • Ylijäämä mintunlehdet

Valmistusohje

PERUNARIESKASET: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Keitä uudet perunat kuorineen hyvin suolatussa vedessä. Survo kuumat perunat perunasurvimella ja lisää joukkoon voi ja desin verran maitoa. Sekoita survotun perunan joukkoon kananmunat, 0,5dl maitoa ja 1tl suolaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää 5 dl vehnäjauhoja ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta öljytyn pyöreän (tai kalan muotoisen) muotin ja lusikan avulla pyöreitä rieskasia pellille, myös jauhoja voi käyttää apuna. Paista 225 asteessa 20 minuuttia.

MUMMON RETIISIT: Siivuta retiisit mandoliinilla 3ml siivuiksi. Tee liemi: laita kannelliseen astiaan vesi, hunaja, etikka, suola ja hienonnettu tilli, hölskytä sekaisin. Lisää liemen joukkoon siivutetut retiisit, hölskytä sekaisin ja siirrä kylmään maustumaan.

MAST-O KHIAR: Raasta retiisit. Valuta raastetut retiisit ja turkkilainen jogurtti. Hienonna yrtit.

GREMOLATA: Laita kaikki aineet korkeaan kulhoon ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi.

KOKOAMINEN: Levitä Mast-o khiar perunarieskasten päälle. Asettele päälle mummon retiisit. Pirskottele päälle gremolataa.

HÄVIKKI-SOUR: Laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista kunnes valkuainen vaahtoaa. Kaada kauniisiin laseihin, toppaa kuplavedellä ja koristele ylijäämämintulla. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.